Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTERSUND KÅLHAGEN 3 - husnr 1, GAMLA TINGSHUSET

 Byggnad - Beskrivning

GAMLA TINGSHUSET (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det forna tingshuset är uppfört i tre våningar med röda tegelfasader och ett valmat skifferklätt sadeltak. Den forna huvudfasaden vetter mot Samuel Permansgatan och den centralt placerade huvudentrén markeras av en naturstensportal med en kraftig överliggare med "Tingshus" inhugget i stenen. Porten nås via en monumental trappa. Rakt ovanför porten öppnar sig ett fönster med fransk balkong, fönstersättningen i övrigt är regelbunden och förutom portalen är fasaden stram och odekorerad.

Fasaden mot Rådhusgatan präglas av tingssalens stora fönsterpartier och i fasaden vid gatuhörnet, mellan andra och tredje våningen, reser sig en bronsstaty föreställande Fru Justitia vilken har placerats i en nisch.

Entréhallen har stengolv med en bröstning i likadan sten. I taket löper ett synligt tvärgående bjälklag och på väggen sitter en minnestavla som redogör för tingshusets uppförande: "Revsunds Brunflo och Näs tingslag, Lits och Rödöns tingslag, Undersåkers och Offerdals tingslag, Sunne Ovikens och Hallens tingslag uppförde gemensamt åt sig detta tingshus Åren 1937 och 1938 i Konung Gustaf V:s trettionde och trettioförsta regeringsår. Landshövding i Jämtlands län M. Munch af Rosenschöld, häradshövdingar voro i Jämtlands östra domsaga A.T. Larsson, i Jämtlands norra domsaga Birger Jacobsson, i Jämtlands västra domsaga Eskil Young. Quod bonum felix faustumque sit."

Tingssalen är placerad en trappa upp. Det är ett fyrkantigt rum med höga fönster utmed båda långsidorna. Väggarna är delvis klädda med ådrad bröstningspanel och i taket hänger malmkronor kvar. Rättens bord var placerat utmed ena kortsidan och här finns två dörrar för domstolspersonalen.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1996-10-09