Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HAGFORS TORNSPIRAN 3 - husnr 1, HAGFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HAGFORS KYRKA (akt.)
1992-03-08
Historik
Komplettering vid invetering 2004: Kyrkan uppfördes av Uddeholmsbolaget 1903-04. Uppgiften om vilken arkitekt som ligger bakom ritningarna varierar. Enligt uppgifter från RAÄ är arkitekten Carl Otto Forsberg. Något som också verifieras av protokoll från möte Uddeholmsaktiebolag den 21-24 juni 1902: "Föredrogs och godkändes en av Ingeniör C Forsberg vid Hellefors upprättad ritning till kyrka i Hagfors.". Enligt församlingens och arkitekt Altons skrivningar är dock arkitekten Fritz Eckert. Oavsett arkitekt, stod kyrkan färdig 1904 och invigning skedde den 25 mars samma år. Ingång skedde via huvudingången i väster, via sidoentré i söder eller genom tornets bottenvåning i norr. Invändigt fanns nygotik och nyklassicism och ett rikt dekorativt måleri. Altaret hade gotiskt mönster i ramverk och ovanpå stod en kopia av Torvaldsens Kristusbild. Altarringen utgjordes av svarvade balusterdockor och predikstolen hade goticerande stil. Predikstol, altare, altarring och dopfunt var målade i vitt och dekorerade med förgyllningar. Uppvärmning skedde via en varmluftsanläggning. Bänkarna var öppna med goticerande mönster. De var liksom en del andra snickerier i kyrkorummet ådringsmålade i ekimitation.

1936 överläts kyrkan till Hagfors kapellförsamling. I samband med detta skedde en omfattande renovering under ledning av arkitekt Einar Lundberg. Vid dessa arbeten gjordes flera saker för att avlägsna så mycket som möjligt av det nationalromantiska och nygotiska uttrycket i kyrkan. Bland annat togs den södra entrén bort, fönster i östra gaveln sattes igen, de flesta vägg- och takytor kläddes med träfiberskivor, bänkarna togs bort och byttes mot nya med gavlar, predikstolen byggdes om och en ny altartavla av konstnären Torsten Nordberg sattes upp. Altarringen ändrades och en ny dopfunt ritades av arkitekt Lundberg. Den norra trappan till läktaren togs bort och utrymmet under läktaren gjordes där om till kapprum med toalett. Under den södra trappan gjordes förråd och genom en ny vägg skapades ett vapenhus.

1966 försågs läktarbröstningen med målade panåer av konstnären Knut Olsson. En målningssvit uppsattes över triumfbågen 1980. Den är utförd av konstnärinnan Marianne Nordström och föreställer pilgrimsvandringen mot Nidaros.

En omfattande renovering skedde 1984 under ledning av arkitekt Jerk Alton. Syfte var i första hand att återge byggnaden och kyrkorummet en egen identitet och att anpassa rummet till en ny liturgi. Förutom vård och underhåll både utvändigt och invändigt skedde ombyggnationer och kompletteringar. Bland annat tillkom ett nytt altare, altarringen togs bort och ersattes av en ny mobil altarring som kunde placeras på kyrkorumsgolvet, predikstolen byggdes om med ny fot och trappa. Avståndet mellan bänkarna glesades, bänkrader togs bort både fram och bak i kyrkan, fotbrädor togs bort och strålvärme installerades. En ny trappa till läktaren insattes på södra sidan. Golvet slipades och lackades, ny gångmatta inskaffades liksom ny kormatta. Ny färgsättning av kyrkorummet och ny belysning i hela kyrkan. Läktarunderbyggnad omdisponerades delvis med bland annat väntrum och toaletter.