Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET FUXERNA KYRKA 1 - husnr 1, FUXERNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FUXERNA KYRKA (akt.)
1995-08-14
Historik
FUXERNA KYRKA uppfördes 1767-69 på medeltida kyrkplats och benämndes då Sophiakyrkan. Den första kyrkoombyggnaden som är känd på platsen ägde rum omkring 1689 men om denna kyrka är mycket lite känt. År 1735 konstaterades att kyrkan var så förfallen att man vintertid skulle köra fram sten till en ny kyrka. Byggnadsarbetena tog dock mycket lång tid och församlingen arbetade med det nya kyrkobygget i 30 år. Kyrkan renoverades första gången 1818.

Kyrkan genomgick en fullständig omdaning 1860-61, vilket präglar kyrkan helt. Långhuset förlängdes åt väster 1860-61 och tornet tillkom.

Kyrkan renoverades invändigt 1896 under ledning av kyrkomålaren B Wallström i Lödöse. Innertaket i kyrkorummet kläddes med panel och listverk. Ny bänkinredning tillkom. Kyrkan ommålades i ljusa färger.

I början av 1920-talet tillkom en ny dopfunt. Elektrisk belysning installerades, liksom en mekanisk klockringningsanordning. År 1927 omputsades fasaderna och fönsterbågarna målades i brun färg. En ny betongsockel tillkom vid kyrkans södra vägg.

Renovering 1934-35 efter förslag av arkitekten Axel Forssén. Södra ingången igensattes till ett fönster, lika de andra, och antikglas insattes. Ett vindfång byggdes mellan kyrkorum och vapenhus. Nytt golv i bänkkvarteren och i kor och gångar. Alla trägolv oljelaserades, förutom i koret och sakristian där det täckmålades i rutmönster. Innertakets pärlspontpanel inkläddes med masoniteskivor. Bänkarna drogs något tillbaka vid koret och de försågs med nya gavlar. Altaret flyttades åt norr så att det kom att stå i kyrkans mittlinje. Läktargolvet och läktarbänkarna ombyggdes. Kyrkorummet ommålades invändigt, innertaket i ljust gråblå kulör och väggarna i ljust gråvitt. Bänkarna laserades med en varm rödgrå färg invändigt och marmorering i grå kulörer på gavlar och listverk. Orgelfasaden, predikstolen, altarringen, nummertavlorna och altartavlans ramverk laserades och marmoreringsmålades. Allt guld bibehölls och en del ornament borttogs. Konservatorn C O Svensson tog fram de elva apostlabilder som finns på läktarbröstningen och som härrör från en äldre föregångare. Predikstolens äldre grågröna färg framtogs och marmorering utfördes med hjälp av färgspår.

År 1954 insattes två glasmålningar efter kartong av konstnären Albert Eldh i korfönstren. Albert Eldh var vid tiden flitigt anlitad vid konstnärlig utsmyckning av kyrkor.

År 1966 utfördes en utvändig renovering som till största delen bestod i målning och lagning av fasaderna. Nya dörrar uppsattes till sakristian.

Kyrkan renoverades invändigt 1975-76 under ledning av arkitekten Arne Nygård. Ett nytt golv inlades i kyrkorummet som ett led i tillgänglighetsanpassning och en textilmatta inlades på läktargolvet. Kyrkan fick helt ny bänkinredning och läktarbänkarna avlägsnades. Läktarunderbyggnader tillkom. Kyrkorummet fick en helt ny färgsättning där det äldre taket, som framtogs, målades i gult, bänkarna i rosa med dynor klädda i grönt och predikstolen målades i blåvitt med guldstänk, det senare utfört av konservator Martin Qvist.

Kyrkan renoverades 1998-99 efter förslag av arkitekten Magnus Wångblad, Trollhättan. Läktarunderbyggnaderna utökades och ett par bänkar borttogs. Altaret och altaruppsatsen delades och kyrkorummet ommålades.