Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LILLA EDET SKÖVDE 1:9 - husnr 3, ALE-SKÖVDE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ALE-SKÖVDE KYRKA (akt.)
1995-05-05
Historik
ALE-SKÖVDE KYRKA har medeltida ursprung och delar av medeltidskyrkans sydmur ingår med stor sannolikhet i den nuvarande kyrkans södra långhusvägg. Kyrkans nuvarande utseende härrör från en radikal ombyggnad 1754. Kyrkan breddades åt norr och det tresidiga koret tillkom. Ett trätorn vidbyggdes vid långhusets västra gavel.

Predikstolen härrör från 1720 och utfördes av bildhuggaren Johan Mentz Scheffer. Altaruppsatsen är ett verk från 1758 av bildhuggaren Jean Samuelsson från Göteborg, verksam vid 1700-talets mitt. Trätunnvalvet i kyrkorummet dekorerades 1769 av målaren Richard Törner från Göteborg. Törner var målargesäll och kyrkomålare och var verksam vid mitten av 1700-talet. Takmålningarna i Ale-Skövde kyrka betecknas som hans mest kända verk.

Trätornet ersattes på 1770-talet av det nuvarande tornet, med nedre del av sten och överbyggnad av trä, som utgörs av det äldre trätornet från 1754.

År 1872 utvidgades läktaren och långhusets fönsteröppningar. Takmålningen renoverades 1882.

Kyrkan renoverades 1932 under ledning av Stockholmsarkitekten Knut Nordenskjöld. En ny sakristia uppfördes i söder. Ett vapenhus vid kyrkans södra entré revs och förändringar genomfördes i vapenhuset med nytt golv och nyupptagna fönster. Kyrktakets tegeltäckning lagades. Invändigt så avlägsnades skärmväggen som avskiljde dåvarande sakristian från kyrkorummet, och då uppdagades en äldre väggmålning. Bänkarna fick nya gavlar. Den södra korbänken borttogs och den norra utökades. Konservatorsarbete utfördes av konservatorn Olle Hellström och avsåg det bemålade taket och läktarbröstningen. Taklistens äldre marmorering framtogs också. I samband med renoveringen installerades värmeledning med lågtrycksånga och ett pannrum byggdes under koret.

Kyrkan renoverades 1950 efter förslag av arkitekten Sigfrid Ericson. Korgolvet höjdes och en ny bänkinredning tillverkades efter äldre förebilder. Konserveringsåtgärder på predikstolen och altaruppsatsen utfördes av Olle Hellström.

Den nuvarande sakristian uppfördes i norr omkring 1960 efter ritningar av arkitekten Axel Forssén, och ersatte då den äldre av trä i söder som revs 1950. Ingången till den borttagna sakristian i söder igenmurades och utgör en nisch i den södra korväggen.

Kyrkan renoverades utvändigt 1968. Torntakets plåttäckning utbyttes mot kopparplåt.

Skadad panel på tornet utbyttes mot ny 1992 efter förslag av arkitekten Magnus Wångblad, Trollhättan. Konserveringsåtgärder utfördes 1999 på kyrkans altaruppsats, golvur och nummertavlor av konservatorn Christer Wildenstam.

Kyrkan renoverades ut- och invändigt 2004. Utvändigt lagades putsen på långhuset och rötskadat trä på tornfasaden, som sedan ommålades. Den södra tornluckan utbyttes och fönstren målades. Väggarna i kyrkorummet kalkavfärgades och bänkkvarteren ommålades, liksom fönsterbågarna. När ytskikten på den södra långhusmuren avlägsnades kunde spår av draperimålningar från 1700-talet urskiljas, liksom rester liknande kvadermålning i oljefärg från perioden omkring sekelskiftet 1900. När golvet innanför altarringen avlägsnades visade det sig att trägolvet under var bemålat. Golvet rengjordes och konserverades. Altarringen konserverades och retuscherades.