Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARK ÖXNEVALLA KYRKA 1:1 - husnr 1, ÖXNEVALLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖXNEVALLA KYRKA (akt.)
1998-08-14
Historik
ÖXNEVALLA KYRKA uppfördes 1825-28 på samma plats som en tidigare kyrka, som ödelades av brand 1825 till följd av ett blixtnedslag. Den första stenkyrkan på platsen uppfördes 1615 och ombyggdes radikalt 1772 och fick ett torn 1788. Tornmurarna från denna kyrka återanvändes när den nuvarande kyrkan byggdes. Byggmästare var Pehr Nilsson från Erikstorp i Bollebygd, från den kända byggmästarsläkten i Sandhult. Vid återuppförandet efter 1825 års brand fick tornet en enkel takhuv. Predikstol och altarring samt en del annan inredning tillkom i slutet av 1800-talet efter det att mycket av den gamla inredningen auktionerats bort. Innertaket bemålades 1831 med draperibård och takrosetter av kyrkomålaren J W Ståhlbom från Varberg, verksam under förra delen av 1800-talet. Taket uppvisar stora likheter med det dekormålade taket i Horreds kyrka (1828), utfört av samme mästare.

Tornet ombyggdes 1912 efter ritningar av arkitekten Gottfrid Ljunggren, Varberg, omarbetade av arkitekten C Lindholm, och fick då en tornspira. I samband med detta lagades den utvändiga putsen på hela kyrkan. Elektrisk belysning installerades i kyrkan 1925.

Kyrkan genomgick en invändig renovering 1932 under arkitekten Sigfrid Ericsons ledning. I kyrkorummet inlades ett nytt golv ovanpå det gamla med mellanlägg av dubbel golvpapp. Bänkinredningen ombyggdes med bibehållande av gamla bänkdörrar och -skärmar. Bänkarna avkortades så att mittgången breddades något. Nya bänkar insattes på läktaren. Den nya bänkinredningen målades i ljust grå kulör. För att minska draget från fönsterväggarna uppsattes panel i bänkinredningen. Invändigt ommålades kyrkan i sina förutvarande färger och där det behövdes omförgylldes dekoren. Altarringen omkläddes.

År 1951 installerades elektrisk anläggning för värme, kraft och belysning. Nya fönster insattes 1956 och korfönstren fick då glasmålningar utförda av Stockholms Glasmåleri efter kartong av konstnären Ernst Söderberg, Sköldinge. Söderberg har dekorerat många kyrkor med så väl glasmålningar som annan konstnärlig utsmyckning. Dessa glasmålningar skänktes av bröderna Aggebrink, bördiga från Öxnevalla.

Kyrkans sakristia uppfördes 1962 invid nordfasaden efter ritningar av arkitekten Kaj Christensen, Varberg. Kyrkans sakristia hade tidigare varit belägen bakom altaruppsatsen. I samband med nybyggnaden omgestaltades koret delvis och altare och altaruppsats flyttades till korets bakvägg. Predikstolen återfördes till sin ursprungliga plats. Detsamma skedde 1969 med läktaren i samband med att ett nytt orgelverk installerades. Orgelfasaden ritad av Stockholmsarkitekten Fritz Eckert 1892 bibehölls. Läktaren drogs tillbaka till dess ursprungliga djup.

År 1974 ommålades kyrkan invändigt och kyrkorummet fick därmed en helt annan karaktär än det hade innan. Fram till 1974 var väggarna marmorerade och kvaderindelade samt försedda med fönsteromfattningar med marmorering i avvikande färg. Denna marmorering hade i sin tur ersatt en tidigare i ett något annorlunda utförande. 1974 års renovering utfördes efter förslag av textilkonstnärinnan Ingrid Brobeck från Skene och innebar att de tidigare marmorerade väggarna målades vita med fönstervalv i svagt rosa. I övrigt färgsattes interiören i grågrönt med markeringar med rött och blått på speglar. Den tidigare vitmålade predikstolen målades i samma färger. På golvet inlades heltäckande matta i brunröd färgton. Bänkarna fick tygbeklädnad och altarringen omkläddes.

Tornspiran reparerades 1991 efter att ha drabbats av rötskador.