Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STENUNGSUND JÖRLANDA KYRKA 1:1 - husnr 1, JÖRLANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

JÖRLANDA KYRKA (akt.)
2000-02-18
Historik
Bohusläns museums historik vid inventering 2002-2005:

Jörlanda gamla kyrka var medeltida, och förmodligen uppförd under 1100-talet. Den genomgick en ombyggnad av sin östra del och fick ett bredare tresidigt kor 1825-26. Sättningsproblem under tillbyggnaden ledde 1847 till att strävpelare byggdes mot koret, och 1852 fick koret rivas och byggas upp på nytt, men bara fem år senare kunde nya sprickor noteras.
1920 skedde en större renovering under ledning av arkitekten Anders Roland, men bara året därpå, i april 1921, brann kyrkan.
För att göra upp ritningar etc anlitades Göteborgsarkitekten Sigfrid Ericsson. Den gamla kyrkans murar stod kvar efter branden och det rådde delade meningar om huruvida man skulle nyttja sig av dessa eller om dessa skulle rivas och en helt ny byggnad skulle uppföras. Man enades om ett kompromissförslag som innebar att ett parti av norrväggen skulle ingå i den för övrigt nya byggnaden. Det är dock tveksamt om denna norrvägg kom att ingå, troligen revs också denna när arbetena väl var igång.
Den nya kyrkan byggdes på den gamlas grund och fick därför också den gamlas form, och var i många delar snarlik den kyrka som brann. Många av kyrkans lösa inventarier kunde räddas undan branden, och även altaruppsatsen, dopfunten och nummertavlorna kunde återanvändas. De var dock skadade av branden, och bildhuggaren Johan Björk från Göteborg gjorde kompletteringar av altaruppsatsen, och han var också den som efter Sigfrid Ericsons ritningar utförde den nya predikstolen. Draperimålningarna bakom altaruppsats och predikstol, och kanske också det övriga dekorationsmåleriet, utfördes av Joel Mattson Mila.
Inga större förändringar har skett i kyrkan fram till senaste renoveringen, då rum under läktaren har byggts, samtidigt som en grundförstärkning med pålning skedde. De sättningsproblem som fanns dokumenterade redan på 1800-talet hade nämligen fortsatt, med nivåskillnader och sprickor som följd. Arbetena skedde efter handlingar av Christer Rydén, Jörlanda, och för färgsättning svarade konservator Anders Darwall.