Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÅRGÅRDA KVINNESTAD 4:1 - husnr 1, KVINNESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KVINNESTADS KYRKA (akt.)
1995-11-05
Historik
Kyrkan är uppförd i gråsten, sannolikt under 1200-talet. Ursprungligen hade den smalare kor. Under 1600-talets senare hälft restes en läktare och troligen färdigställdes då predikstolen och dess ljudtak. Under 1700-talets förra hälft färdigställdes en altaruppsats i barock, möjligen av Gustaf Kihlman. 1766 uppfördes ett fullbrett kor med rak altarvägg, varvid även gaveltornet i trä torde ha tillkommit. I och med att årtalet 1770 kan läsas på en av tornsträvorna så bör tornet ej ha rests senare än så. Vid utvidgningen bör en ny bänkinredning ha byggts, likaså nuvarande altarring. Långsidornas fönsteröppningar fick nuvarande form. 1793 försågs det plana innertaket med målningar av Sven Svensson i form av änglahuvuden mot en grön botten. Vidare snidade denne förgyllda stjärnor som monterades på taket.
1883-85 renoverades kyrkan. Ny öppen bänkinredning installerades. Innertakets stjärnor togs bort och taket påklistrades med väv och papp, vilket dekormålades i tidens smak. Altaruppsatsen målades i brunt och korpus fick som bakgrund en målning av Jerusalem. Det sannolikt medeltida stenaltaret torde vid detta tillfälle ha inklätts med bräder och ljudtaket förpassats till kyrkboden. Läktaren fick en utkragning på mitten för harmonium och ny trappa. Senast i samband med dessa arbeten tillkom vapenhus i norr och sakristia i söder, båda i timmer med vit locklistpanel och tegeltäckta sadeltak.
1917 renoverades kyrkan av byggmästarna A & C W Gustafsson, Borås, med tillägg av arkitekt Anders Roland. Exteriörens puts lagades och kalkades liksom innerväggarna. Innerväggarna fick även en oljemålad bröstning. Tegeltaken lagades och takfoten försågs med nya bräder. Gaveltornet reparerades varvid nya luckor tillverkades och plåttäckningen omgjordes. Kula och kors nygjordes likaså. Bänkarna kortades för att åstadkomma en bredare mittgång. Bänkar och läktarbröst ommålades i befintliga färger. Kaminens brandfarliga skorsten ombyggdes under följande år. 1920 borttogs innertakets trasiga beklädnad och stjärnorna återuppsattes.
1939 ersattes den bristfälliga sakristian av en ny i putsat lättegel med pannrum i källare. För ritningarna svarade arkitekt Adolf Niklasson. Centralvärme med lågtrycksånga installerades och kaminen slopades. Bänkarna avkortades vid väggarna för att ge plats åt radiatorer. Den medeltida dopfunten, använd som predikstolsfot, togs fram, rengjordes och kompletterades.
1943 konserverades altaruppsatsen av konservator Thorbjörn Engblad. Den sentida, feta bruna oljefärgen avlägsnades från stomme och dekor. Den ursprungliga färgen var i gott skick och det krävdes endast sparsam iprickning. Guld och silver fick dock läggas på ånyo. Under Jerusalemsmålningen påträffades en äldre stadssilhuett. 1953 konserverade samme man predikstol och läktarbröst. Predikstolens gråbruna påmålning avlägsnades och den välbevarade ursprungsfärgen togs fram. Ljudtaket hämtades in och dess aldrig övermålade ytor rengjordes samt bättrades på trärena ställen. Några delar behövde nytillverkas, vilket gjordes utifrån en bevarad del. Läktarbröstets påmålningar togs bort, den sista i gråbrunt. Den ursprungliga färgen var välbevarad med ytor i grått och blått. Den sentida läktarutkragningen ombyggdes i bättre anslutning till det gamla bröstet.
1956 installerades elektrisk belysning i enlighet med ett program upprättat av ingenjör Arnold Kjellgren, Borås. Önskemål om uppsättande av strålkastare för belysning av altaruppsatsen avslogs av Kungliga Byggnadsstyrelsen såsom oestetiskt. 1959 byggdes ett nytt vapenhus, ritat av byggmästare Adolf Sääf. Det gamla var förfallet och dess åt öster vettande port var opraktisk vid jordfästningar.
1960 upprättade konservator Thorbjörn Engblad ett program för ommålning av interiören och framtagning av takmålningarna. Den lilla församlingen hade under flera år inte kunnat ta ställning till Engblads erbjudande om att ta fram målningarna. Man övervägde att ansöka om stiftskollekt för finansieringen. Följande år hade emellertid Engblad tröttnat på obeslutsamheten och bad Riksantikvarieämbetet återkalla tillståndet för målningarnas framtagande. Det är oklart om övriga målningsarbeten kom till utförande. Vid något tillfälle har dock innerväggarna målats med organisk färg. 1966 ansökte församlingen om att få utföra ny taktäckning med tvåkupiga pannor. Riksantikvarieämbetet medgav omläggning, fastän med enkupiga likt befintligt. Dessa var dock av lertegel medan de nya som sedan lades var av betong. 1990 gick pannan sönder och ersattes av oljefyllda radiatorer.