Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING NYA STADEN 1:1 - husnr 1, GAMLA RÅDHUSET

 Byggnad - Beskrivning

GAMLA RÅDHUSET (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är en rekonstruktion av Magnus Gabriel de la Gardies 1600-talshus som brann ner 1960 ("Tidernas Lidköping" 1991, s 287-298). Rekonstruktionen utfördes under ledning av arkitekt Stig R Hermansson. Bottenvåningen är delvis ursprunglig eftersom denna är av sten. Rådhuset är en träbyggnad i tre våningar som kröns av ett torn i två avsatser med urverk och en staty som kronan på verket. Statyn föreställer Fru Justitia med ögonbindel, svärd och vågskål. Byggnaden, som står mitt på stadens största torg, är klädd med rödmålad panel och de välvda taken med ekspån. På ena gaveln finns en dubbeltrappa i sten som leder upp till andra våning. Rådhuset präglas av barockens formspråk.

Det gamla huset hade flyttats till Lidköping 1672 från Kålland. Ursprungligen var byggnaden Magnus Gabriel De la Gardies jaktslott. När greven anlade Nya staden i Lidköping beslöt han att montera ner jaktslottet och återuppföra det i Lidköping som rådhus. Uppförandet på det stora torget var färdigt 1672. Det hade då fått en ny bottenvåning av sten och runt denna uppfördes bodar, vilka hyrdes ut till köpmän i marknadstider. Det fick då också en entrétrappa till andra våningen, en balkong på tredje våningen och ett tornur med slagverk. I tornet hade tornväktaren sin plats. Väktarsysslan fanns kvar till 1902. Arrestlokaler fanns på andra våningen. Omfattande renoveringar gjordes i slutet av 1950-talet. Huset fungerade som polisstation 1883-1936. Brandstationen, Lidköpings första telestation och Hantverksföreningens museum har också varit inrymda i byggnaden.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-28, "Tidernas Lidköping. Staden och bygden. En bok om kulturmiljöer i Lidköpings kommun" Lidköping 1991