Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster BORÅS RÅDJURET 2 - husnr 8001, NORRMALMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

NORRMALMS KYRKA (akt.)
1997-03-04
Historik
Norrmalms kyrka och församlingshem är den yngsta kyrkan i Ås kontrakt i Borås. Tomten köptes 1974 för att bygga en distriktskyrka i Borås Gustav Adolfs församling. Eftersom stadsdelen ligger så nära moderkyrkan Gustav Adolf i centrala Borås, bedömdes att ingen egen kyrkobyggnad behövdes, utan man skulle bygga ett församlingshem med kyrksal. Ett kyrkobygge hade varit på tal i ungefär 15 år, men ingen mark fanns reserverad i stadsplanen för detta. Dittills hade församlingen träffats i hyrda lokaler på norra sidan av Norrmalm. Efter många turer godkändes slutligen en ändring i stadsplanen för att möjliggöra byggandet och en tomt utsågs.
Församlingshemmet skulle ha varit uppfört 1977, men byggnationen pågick mellan mars och december 1978, med invigning 7 januari 1979. Ritningarna utfördes av kyrkosamfällighetens egen fastighetsingenjör, Reidar Olufsen. I energibesparande syfte gjordes många tekniska finesser, såsom fjärrvärme och värmeväxlare för både varmvatten och luft som ventileras ut. Samtida omdömen av anställda om kyrkan var exempelvis att det är "varken stort eller vräkigt utan rätt och slätt hemtrevligt och ombonat", samt "(&) originell och bra utformning". Inrättandet av ungdomsgård var gängse vid tiden.
Altare och altartavla, samt flygel togs med från den gamla lokalen, men har senare ersatts. Som altartavla satt förut den stenmosaik tavla som ännu finns kvar i kyrkorummet. Idag kallas byggnaden Norrmalms kyrka och församlingshem. Inga större förändringar har gjorts. År 2000 monterades ett utvändigt kors för att tydliggöra byggnadens funktion och man önskar även en kyrkklocka, vars placering och utformning diskuteras. Troligen blir det en takryttare.