Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TROLLHÄTTAN TALLKOTTEN 1 - husnr 1, GÖTALUNDENS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÖTALUNDENS KYRKA (akt.)
1995-09-18
Historik
Götalundens kyrka invigdes 7 december 1958, ritad av arkitekt Leif Wijkmark på Bernt Wijkmarks arkitektkontor, Trollhättan . Kyrkan tillkom på grund av ett starkt lekmannaengagemang och ett intensivt arbete inom Norra Trollhättans Småkyrkostiftelse. Tomten erhölls genom ett byte med en, i storlek likvärdig, stadsäga tillhörig församlingen. Götalunden var på den tiden en park och lekplats, så diskussioner uppstod kring lämpligheten att förlägga en kyrka just där. I en länga sammanbyggd i förskjutet läge med kyrkan skulle en kommunal förskola drivas. Socialstyrelsen framhöll dock att lekskolor borde drivas i fristående lokaler eftersom utelekplatser krävs. Möjligen godkändes kombinationen här eftersom platsen redan hade detta. Myndigheten förutsatte också att den veckdörr som skulle förbinda lekskolan med kyrkans bakre del och ungdomslokal utnyttjades endast i undantagsfall.
Kyrkan har byggts om och till ett antal gånger sedan tillkomsten. Lokalerna har sinsemellan också bytt funktioner vid flera tillfällen. I början av 1980-talet övertogs kyrkan från småkyrkostiftelsen av Trollhättans församling, som 1989 delades i tre delar och då blev Götalunden en egen församling. Idag har Götalundens församling cirka 9000 kyrkotillhöriga i sju stadsdelar.
Byggnaden var tänkt att uppföras helt i trä, men eftersom läget medförde utsatthet för regn och vind gjordes gavlarna av tegel, som cementslammades gråvita, med en gavelträkonstruktion med mörkbrun impregneringsfärg. Kyrkan skulle ha plats för 154 personer på lösa stolar, men kunna utökas genom en vikvägg till ungdomslokaler i nordöst. Mittfältet på korets invändiga fondvägg var mörkgrått med ett stort kors, belyst bakifrån, över altaret. Övriga väggar var ljusgrå. På kyrkans nordvästra sida fanns ett utbyggt vapenhus med trappa upp till ett rum över ungdomslokalen med en grund läktare. En orgel placerades på läktaren 1961med ytterligare en ungdomslokal bakom. Tillbyggt över kyrkans östra hörn var en lägre byggnadsvolym för lekskolan, med en entrédel på gaveln i öster, dit expedition, kök och andra små biutrymmen förlades.
En transformatorstation stod redan på platsen och intill den uppfördes en klockstapel. För att avskärma transformatorhuset restes ett klinkbyggt plank mellan vapenhuset och klockstapeln, så att en gång bildades fram till entrén. Här blev det dock dåligt upplyst på kvällarna och tillhåll för stökiga personer, så planket revs redan 1961 och byggnaden skulle då anpassas bättre till kyrkans utseende. 1970 tillkom en ny dopfunt, men det gamla dopfatet behölls. Fram till 1972 hade barnträdgårdens expedition använts som sakristia och i dess kapprum hade anhöriga samlats vid dop och vigslar. Dessa ceremonier hade ökat i antal och det fanns nu ett behov av en separat sakristia och ett större kapprum. Köket var också för litet. För dessa tre funktioner byggdes vapenhuset till åt norr. Arkitekt Wijkmark fick ta del av ritningarna och var positiv till förslaget. Sakristian invigdes 19 mars 1973. Troligen var det i samband med detta som ytterdörrarna byttes till dörrar i enklare utförande och korset över altaret byttes mot nuvarande triptyk. Sannolikt var det också vid denna renovering som originalarmaturen, tidstypisk med hängande kluster av opaka glasdroppar, byttes också ut mot typisk sakral 1970-tals armatur. En uppgift från 1961 omtalar att transformatorstationens tak skulle förses med skiffertäckning liksom kyrkan, men 1988 var det lertegel på taken, så däremellan har skiffret i så fall bytts ut.
Inför att Götalunden skulle bli en egen församling 1988/89 behövdes fler kontor i församlingshemmet. 1988 skedde genomgripande förändringar då kyrkan byggdes till vid koret åt sydöst för en ny orgel och vapenhuset utökades åt väster för ännu större kapprum, som fick ny entré med dörr mer lik den ursprungliga. Hela nordöstgaveln byggdes till med kyrksal, barntimmelokal och kontor. Regnskydd, ny entré och trappräcke tillfördes längs sydöstra långväggen. Tak och långsidor tilläggsisolerades utifrån men fasaden återfick samma utseende som innan. Gavlarna putsades och takets lertegel byttes mot betongpannor. Koret fick tre smala korfönster, vilket hade funnits på ursprungsritningarna men aldrig utförts. Treglasfönster monterades överallt, men blyinfattade fönster behölls. Ommålning skedde ut- och invändigt och altarväggens fält bytte färg. Orgeln hördes för dåligt och flyttades till Skogshöjdens kyrka (den ersattes nyligen och är enligt uppgift nu i Lettland). Den indragna läktarväggen avlägsnades, varpå läktaren byggs om med rum för kantor. Kyrkan återinvigdes 2 juli 1988 efter tre månaders stängning. En ny orgel installerades i det nya utrymmet vid koret 1992 och tre år senare glasades läktaren in med skjutfönster. Kantorns rum fick takfönster. Omorganisation av lokalernas funktioner skedde åter. 1996 lades marmorgolvet in.