Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY ANNEXET 1 - husnr 1, LÄROVERKETS ANNEX

 Byggnad - Beskrivning

LÄROVERKETS ANNEX (akt.)
Historik
Kvarteret Annexet var under medeltiden beläget i stadens kärna och med största sannolikhet tättbebyggt med höga stenhus, varav flera ännu är delvis bevarade. Genom kvarteret löpte två numera igensatta gränder. De medeltida strukturerna har efterhand försvunnit i och med att gränderna lagts igen och ny bebyggelse tillkommit under århundraden. Under 1700-talet präglades kvarteret av den större köpmansgården som var belägen på det som idag är fastigheterna Annexet 1 och 2. Huvudbyggnaden från denna tid ligger utmed S:t Hansgatan och är bevarad efter flera ombyggnader och förändringar i funktion. Annexet 1 är en kontorsfastighet, som utgör kvarterets östra hälft. Därmed gränsar fastigheten till Rådhusplan i norr, S:t Hansgatan i öster och Bremergränd i söder. Under medeltiden var marken sannolikt tätt exploaterad med stenhus i tre eller fyra parallella husrader, som sträckte sig från öster till väster. Medeltida murverksrester finns bevarade i huvudbyggnadens källare.
Vid 1600-talets slut ingick Annexet 1 i en större fastighet som sträckte sig mellan S:t Hansgatan och Mellangatan. Bebyggelsen var troligen medeltida och utgjorde grunden för det köpmanshus som uppfördes på 1760-talet. Enligt 1785 års husklassifikation fanns en imponerande mängd hus på denna köpmansgård: det stora köpmanshuset, ett brygg- och packhus, ett vagnshus, ett stall med slakthus, en lada med kohus, ett stall med vagnshus samt ytterligare ett packhus. Övervägande delen av byggnaderna var i sten och försedda med tegeltak.
Vid slutet av 1800-talet avstyckades den västra delen av fastigheten och Annexet 1 och 2 bildades med de gränser fastigheterna har idag. Sedan 1839 har olika kommunala institutioner huserat i fastighetens byggnader, däribland Visby stads fattighus.
Huvudbyggnaden är placerad med långsidan invid S:t Hansgatan och kortsidan mot Rådhusplan. 1887 förlorade huvudbyggnaden sitt 1700-talsutseende i och med att den detta år byggdes om till läroverksannex efter ritningar av arkitekt J E Stenberg. Samtidigt som ombyggnaden 1887 uppfördes jämte denna byggnad en flygelbyggnad med långsidan mot Rådhusplan. Sedan 1971 finns Gotlands kommuns fastighetskontor i byggnaderna.
Söder om byggnaderna finns en parkeringsyta belagd med asfalt och smågatsten. Parkeringen är skyddad av en hög putsad kalkstensmur som är avtäckt med tegelpannor. I muren finns en hög portal med ornamentalt huggen kalksten från 1700-talet.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0