Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY KÄLLAREN 3 - husnr 1, FLERBOSTADSHUS MED LOKALER

 Byggnad - Beskrivning

FLERBOSTADSHUS MED LOKALER (akt.)
Historik
KÄLLAREN 3 - Området var centrum under medeltiden och tomten har grunder från två sammanbyggda medeltida hus i sydväst. I tomtförteckningen från 1697 nämns att tomten var bebyggd med hus dels av sten och dels av trä, men att den var helt öde. Gränden lades förmodligen igen kring 1700-talets mitt. Hundra år senare var tomten bebyggd med trähus och ett stall. Dessa finns noterade i 1785 års husklassifikation och uppfördes sannolikt strax innan. Byggnaderna är sannolikt desamma som syns på 1883 års karta och som i ombyggt skick ännu finns kvar. Bostadshuset är ett stort skiftesverkshus med blottad konstruktion och en medeltida utbyggnad i väst. I slutet av 1960-talet utfördes en genomgripande renovering av alla byggnaderna.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 1. (2002). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-48-0

Bostadsbyggnaden är ett skiftesverkshus om ungefär 12 x 7,5 m. i ett plan med inredd vind. Byggnaden har fått sin form genom påbyggnad på en äldre stenkällare som består av två sammanbyggda medeltida husgrunder. Fasaden är trätjärad, äldre karmar och insticksfönster blågrå. Sadeltak med enkupigt tegel, fyra små takfönster och plåtklädda skorstenar. Skiftesverksbyggnaden är sannolikt uppfört mellan åren 1775 och 1785. Den är kraftigt renoverad 1960-talet men har mycket av planlösning och något av invändiga snickerier bevarade. I väster ansluter en mindre medeltida putsad stenbyggnad ca. 4,3 x 4,8 m. i ett plan med plåtklätt pulpettak som har den lägsta höjden ut mot gränden. Fönstret ut mot är placerat i en före detta portgång.
I huvudbyggnadens nordvästra hörn finns en tillbyggd förstuga med trapphus. I dess noröstra hörn en påbyggnad med huvudentré.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Byggnadsminnesförklaring, 1995-06-21