Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÖPING EMBLA 4 - husnr 1, KÖPINGS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

KÖPINGS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Åkerbo härads tingshus är beläget vid Esplanaden i centrum av Köping, på östra sidan om ån. En vacker allé präglar gatan som öppnar sig till en platsbildning på byggnadens nordvästra sida. På baksidan av tingshuset finns en stor trädgård.

Tingshuset är uppfört av sten i två våningar med ljusputsade fasader som getts en utpräglat plastisk utformning i nyklassicistiskt formspråk. Framträdande är mittrisaliten, utformad som en tempelgavel med fyra kolonner med komposita kapitäl och en krönande fronton. På var sida framskjuter sidorisaliter med liknande tempelgavelmotiv. Pilastrar återkommer mellan varje fönsteraxel.

Tingshuset har rundbågiga fönster i nedre våningen och kvadratiska i den övre. Det finns två entrédörrar bakom kolonnerna i mittrisaliten och ovanför dem en parad balkong som upptar hela övre våningen i risaliten.

På byggnadens baksida, åt sydost, skjuter tingssalen ut liksom i en absid, med höga fönster. Det finns också en mindre tingssal som har tillkommit senare. Båda sessionssalarna nås via en gemensam vänthall omedelbart innanför entrédörrarna. Den stora, och ursprungliga salen ligger, precis som i de allra flesta andra tingshus från tiden, rakt fram i vänthallen, i axel med huvudentrén och byggnadens mittparti. Salens tak är rikt dekorerat med stuckatur och målningar, väggarna är indelade i fält med genom pilastrar, vilka även återkommer mellan de rundbågiga fönstren rättens utrymme i fonden.

Möbleringen finns kvar sedan en ombyggnad 1963. Rättens svängda bord är placerat på ett podium med parternas bord snedställda framför podiet och mitt emellan dem vittnesbåset. Åhörarnas bänkar är fasta och framför den första raden löper ett skrank.

Den mindre av salarna har möblering enligt domstolsverkets basmöbleringsplan.

På tingshusets baksida ligger en låg flygel som är en tillbyggnad från 1970-71 (se Oskar Björnänger, 1993, s 19). Flygeln är uppförd i en våning, i lätt suterräng. Den förbinds med tingshuset via en smal uppglasad gång som har en egen entré. Tillbyggnaden, som rymmer inskrivningsmyndigheten, har släta ljusputsade fasader och platt tak.

Häradshäktet, uppfört 1895, var beläget i en liten fristående tvåvåningsbyggnad. Byggnaden innehöll två arrestlokaler och användes i övrigt som upplags- och förvaringslokalitet. Fram till sommaren 1909 användes lokalerna också som tillfällig förvaringsplats för mentalsjuka människor som väntade på sinnessjukvård. 1932 utnyttjades häradshäktet sista gången för avsett ändamål. Häktet revs 1965 (Björnänger, 1993).

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns sju exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971.
KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-05-01, Björnänger, Oskar, "Köpings tingshus hundra år 1993". Köping: Reklamtryckeriet i Köping AB, 1993