Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÄVLE VÄSTER 32:3 - husnr 1, TINGSHUSET, GÄVLE

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, GÄVLE (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - De äldsta delarna i Gästriklands östra tingslags forna tingshus är ett bostadshus som uppfördes 1875 för målaråldermannen Conrad Sjöström. I Nya Lagberedningens inventering 1884 står att läsa om ett nybyggt stenhus i Gävle, som nyttjades av Gestriklands östra tingslag men allt tyder på att det var detta hus som avsågs. Bostadshuset byggdes nämligen om till domstolslokal 1880 under ledning av arkitekten EA Hedin som också var stadsarkitekt i Gävle vid denna tid. 1911 byggdes huset till för att rymma arrestlokaler och 1963 uppfördes en separat kanslibyggnad på husets södra sida. 1993, i samband med att tingsrätten flyttade till det forna hotell Baltic, totalrenoverades båda byggnaderna för Vägverket Region Mitt. Förutom arkitekter var också länsmuseet och konservatorer inblandade. Färgsättningen på fönsterbågar och port återfördes till 1880-talets kulör liksom ytskikten i entréhall och tingssal.

Den äldsta av tingshusets två huskroppar har en trind rektangulär form och är uppförd i två våningar. Det flacka valmade sadeltaket är täckt av falsad plåt och fasaderna är vitputsade med riklig dekor i form av listverk, lisener och rusticeringar. Andra våningens fönster har trekantsgavlar som överstycken. Entrén är förlagd till den östra gaveln till en svagt utskjutande mittrisalit som kröns av en fronton. I frisen under takskägget står skrivet 'Tingshus' med svarta metallbokstäver. Porten nås via en låg naturstenstrappa och består av en ockragul pardörr med överljus. De övre speglarna i dörren är glassatta och försedda med ett dekorativt gallerverk. Portalen kröns av ett akroterion.

Vid den gamla byggnadens sydvästra hörn ansluter tillbyggnaden från 1963. Då byggdes huskropparna ihop via en envåningsgång men sedan 1993 finns även en förbindelse från andra våning. Tillbyggnaden är uppförd i två våningar med inredd vind. Fasaderna är täckta av ett tunna släta skivor och det branta taket plåtklätt. Entrén ligger i hörnet vid husets östra gavel, indragen som en glugg i byggnaden. Den markeras i fasaden av åtta vapensköldar varav sju är helt släta och den översta föreställer Gästriklands vapen. Meningen från början var att socknarnas vapen skulle pryda sköldarna men kommunsammanslagningen kom i vägen. Fönstren, som är av enluftstyp, saknar omfattning och är liksom utskurna ur fasaden.

Invändigt har den gamla huvudbyggnaden fortfarande kvar drag av 1800-talet, bland annat den stora entréhallen med sina ursprungliga korintiska gjutjärnspelare. Tingssalen är belägen i byggnadens västra del och löper genom två våningar. Den är till sitt utförande mycket ovanlig jämfört med andra tingssalar, vilket troligen beror på att den inte uppfördes som tingssal. Väggpartiernas första våning delas av från den andra genom en kraftig förkroppning som vilar på en rad doriska pilastrar vilka löper mellan fönstren. I andra våningen motsvaras de av joniska pilastrar. Taket är välvt och målat blått. I samband med 1993 års ombyggnad rekonstruerades salens ursprungliga polykroma färgsättning vars dominerande färger är gult, brunt och blått. En mycket stor ljuskrona, som har hängt i salen sedan tingstiden, pryder fortfarande rummet.

Fotografier som togs innan tingsrätten flyttade från huset, visar den samlade rätten på plats bakom det svängda domarbordet. Bordets front var täckt med karosseripanel och hade en markerad mittdel med bibelpulpet. Rakt framför domaren stod vittnesbåset med parternas lösa bord vid dess sidor. Golvet var täckt med heltäckningsmatta.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-09-28