Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UMEÅ UMEÅ 6:2 - husnr 1, RÅDHUSET I UMEÅ

 Byggnad - Beskrivning

RÅDHUSET I UMEÅ (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är en tvåvåningsbyggnad i rött tegel med markerat mittparti i form av en risalit och en rikt dekorerad frontespis utförd som en trappgavel. Både den norra fasaden mot torget och den södra mot älven har fått en monumental utformning. Sockeln består av kvaderhuggen natursten medan gördel- och takgesimserna samt den kraftiga omfattningen kring urverket i frontespisens krön är av puts. Ovan frontespisen reser sig ett öppet klocktorn med spira. Torn av olika typ och utförande präglar byggnaden. Huvudentrén från Storgatan nås via en monumental dubbeltrappa och på avsatsen framför porten reser sig putsade valv och naturstenspelare som bär upp en paradbalkong. Det branta sadeltaket täcks av falsad plåt. Värt att notera är en tom nisch i det västra gavelpartiet. Meningen var att nischen skulle rymma en staty föreställande Fru Justitia, men den blev aldrig gjord.

Risalitens fönster i andra våningen är mycket stora och framhäver den forna stadsfullmäktigesalens läge i byggnaden. 1997 användes denna sal för vigslar. Rådhusrättens forna sal ligger också på andra våning men i byggnadens västra del. Ursprungligen var hela denna delen av huset reserverad för rättsväsendet. Rådhusrättens sal, som användes som sessionssal under rådhusets tingsrättstid, är kvadratiskt och har två stora fönsterpartier som vetter mot väster. Väggarna är klädda med marmoreringsmålad bröstningspanel upp till huvudhöjd och döbattangdörrarna liksom dörrfodren har likartat utförande. Det gamla möblemanget, troligen utbytt på 1950-talet, lämnades kvar av rådhusrätten och användes fram till 1994. Rätten satt på ett podium med fönstren i ryggen. Bakom domaren hängde en väv med vågskålar som motiv.

Rådhuset har sedan det byggdes genomgått en mängd inre ombyggnader för att överensstämma med dess varierande funktioner. Ursprungligen rymde det förutom stadsfullmäktige och rådhusrätt även polis, telegraf, post och inte minst en bostad för rådhusvaktmästaren. En större ombyggnad och renovering skedde 1982 när Umeå tingsrätt slogs samman med Umebygdens tingsrätt. Tingsrätten hade sedan lokaler i både rådhuset och det gamla tingshuset på Brogatan fram till dess att det nya tingshuset stod klart 1994.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-01