Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIMRISHAMN HAMMENHÖG 44:23 - husnr 1, GLADA TINGSHUSET

 Byggnad - Beskrivning

GLADA TINGSHUSET (akt.), HAMMENHÖGS F.D. TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört i en våning med inredd vind. Sockeln är slätputsad och de röda tegelfasaderna indelade med band av engoberat tegel. Sadeltaket är tegeltäckt.

Som arkitekten Peter Boisens övriga verk (jämför tingshuset i Ystad och rådhuset i Simrishamn) skulle tingshuset kunna karaktäriseras som ett exempel på tidens medeltidsromantiska tegelarkitektur. Den avlånga huskroppens mittparti har getts formen av en svagt framträdande risalit med ett rakt, krenelerat avslut. Fönstren i bottenvåningen liksom huvudentréns omfattning är gotiskt spetsiga medan fönstren i risaliten är utformade som smala rundbågefönster. Den kraftiga takfotsfrisen är också rundbågig, gavlarna och huvudentréns vindfång har trappform och även strävpelare förekommer.

Husets planlösning har i stort sett bevarats oförändrad sedan häradsrätten flyttade därifrån. I huset inrymdes ursprungligen bank på andra våning där det idag finns en privatbostad. Bankkunderna gick in från gaveln. Tingssalen, som ligger i byggnadens mitt, är mycket väl bevarad sedan tingstiden. Salen är rektangulär till formen och allmänheten kommer in från ena långsidan. Tre fönster på motsatta långsidan lyser upp rummet som emellertid är tämligen mörkt. Salen präglas i stor utsträckning av de rikt utformade takmålningar som har bibehållits förbluffande väl. Målningarna är inte signerade men enligt husets ägare är de eventuellt utförda av en viss Svante Lundin. Fyra, svartmålade fristående pelare har liksom målningarna funnits i huset sedan det uppfördes. Rättens podium och möblering finns fortfarande kvar och är placerade vid rummets ena kortsida. Möblerna tycks härröra från 1930 eller 1940-talen.

I källaren finns fem celler varav två härrör från husets uppförande och tre tillkom på 1950-talet. 1914 byggdes ett arkiv till och 1928 en sal, båda på byggnadens baksida. Tillbyggnaderna utfördes i rött tegel och ansluter till byggnadens övriga utformning.

I Nya lagberedningens betänkanden från 1884 kommenterades att tingshuset var i "utmärkt godt skick". Det innehöll källare med två rum och kök samt fyra fångceller, nedre våningen bestod av sal, väntrum och sex rum, på övervåningen fanns en lägenhet som användes av häradernas sparbank där fanns också ytterligare tre rum som tinget nyttjade.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns 12 exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971.
KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-01