Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSÅS TORSÅS 2:54 - husnr 1, AFFÄRSHUS

 Byggnad - Beskrivning

AFFÄRSHUS (akt.)
Historik
Kring sekelskiftet 1900 hade Torsås utvecklats till en mindre handels- och industriort som ytterligare expanderade i och med järnvägens tillkomst i ett par etapper i början av 1900-talet. Kring 1920 fanns har flera industrier, i första hand knutna till jord- och skogsbruk. Utmed Allfargatan växte bebyggelsen fram med mindre affärs- och hantverksfastigheter.
Idag är samhället centralort i Torsås kommun. Det har bibehållit karaktären av ett litet handelscentrum med bland annat flera affärer, småindustrier, skolor, banker och kommunalhus. Flera av byggnader och småindustrier som uppfördes under 1900-talets första årtionden har rivits eller förändrats genom till- och ombyggnader, men helhetsstrukturen finns kvar.
Olssonska gården ligger centralt inne i Torsås samhälle. Den har fått sitt namn efter köpmannen H N Olsson som köpte fastigheten 1890 och här bedrev handelsverksamhet till 1918. Den var i familjen Olssons ägo ända fram till 1995, då den försåldes till Torsås kommun.
Gården speglar i sig själv samhällets utveckling från bondby till handels- och centralort. Här inrättades redan 1864, samma år som förordningen om näringsfrihet tillkom och som tillät handel utanför städerna, en handelsbod, som för övrigt är registrerad på länsstyrelsen i Kalmar som den allra första i länet. Sannolikt inreddes denna handelsbod inne i mangårdsbyggnadens östra del.
1887 flyttades handelsverksamheten till en särskild byggnad på gården, intill Allfargatan. Denna byggnad lät H N Olsson bygga om på 1910-talet till i stort sett affärshusets nuvarande utformning. Efter 1918, då H N Olsson upphör med affärsverksamheten, hyrs lokalerna ut. Handelsboden drevs på traditionellt sätt fram till slutet på 1930-talet då affärens sortiment utökades med bland annat diverseartiklar och kläder och blev ett litet varuhus. I slutet av 1950-talet blir affären ICA-butik och i slutet på 1960-talet flyttar en blomsterhandel in i lokalerna, samma typ av verksamhet som bedrivs idag.

KÄLLA: Länsstyrelsen i Kalmar län, Beslut - byggnadsminnesförklaring, 2004-10-01