Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄSTERVIK VÄSTERVIK 5:16 - husnr 3, GAMLA KAPELLET

 Byggnad - Beskrivning

"Gamla kapellet" på Nya kyrkogården. (akt.)
2004-06-22
Historik
Kapellet på Västerviks nya kyrkogård uppfördes 1922 efter ritning av Albert Flink, Stockholm. Byggmästare var C. A. Lundström. Kapellet som uppförts till en kostnad av 8755 invigdes 1923. Tre år tidigare hade begravningsplatsen utvidgats med ett nytt stort område i vilket kapellet fick en central placering. Arkitekten Albert Flink (1895-1980) var son till Fredrik Flink, disponent vid Bröderna Flinks stenhuggeri i Västervik.

Det lilla kapellet uppfördes med en entré liknande en tempelportik i väster, ett rektangulärt långhus och ett litet smalt korutsprång i öster. Fasaderna kläddes med förvandringspanel och taket med sågad spån av kärnfur. Ritningarna från tiden visar att Flinks anvisningar i stort följdes. En utsmyckning i form av en ängel i gavelröstet mot väster verkar dock aldrig ha utförts. Samme arkitekt formgav också altaret med dess utsmyckning, vägglampetter, ljushållare samt kolonnerna och pilastrarna i kapellrummet. Några bänkar finns inte markerade i ritningarna. Kanske kan man anta att kapellet från början möblerades med lösa stolar. På ritningarna finns markerat för en fast katafalk i korets mitt samt plats för ytterligare två lösa katafalker. I kapellets bakre del skulle det södra förrådet användas för förvaring av lösa katafalker, medan motsvarande öppna utrymme i norr skulle rymma orgeln. En orgel skänktes till församlingen av apotekare K. Sandsjoes sterbhus.

Kapellet brukades från 1923 till1982 för begravningsceremonier. År 1982 uppfördes, på den nya kyrkogårdsdelen, Mariakapellet, som tog över rollen som begravningskapell. Samtidigt fick kapellet uppfört 1922 byta namn till Gamla kapellet och stod under några år utan användning. Numera står kapellet öppet dagtid som ett rum för enskild andakt. Församlingen har planer på att kunna använda kapellet för konfessionslösa begravningar. En exteriör och interiör renovering är planerad till 2005-2006.

Kapellet har genomgått några mindre förändringar genom åren. Elektrisk uppvärmning och belysning installerades 1930. Ursprungligen ska stora delar av interiören såsom tak, kolonner, halvkolonner, dörrar, takbalkar och kupol varit lasyrmålade medan väggarna var täckmålade. Vid början av 1970-talet målades kapellrummet om och numera är allt, utom dörrarna, täckmålat. Utvändigt har kapellet setts över med jämna mellanrum, men inga större förändringar har genomförts. I kapellets nordvästra del har, åtminstone sedan 1980-talet, en likvagn förvarats bakom ett draperi. Där stod även stolar och en orgel. Orgeln var sannolikt den som placerades i kapellet vid dess uppförande. Likvagnen flyttades hösten 2004 till ett båthus i församlingens ägo medan orgeln satts ner i källaren på S:t Petri kyrka.
Informationen inlagd i samband med inventering 2004 utförd av Kalmar läns museum på uppdrag av Linköpings stift.