Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVENLJUNGA MJÖBÄCKS PRÄSTGÅRD 1:18 - husnr 1, MJÖBÄCKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MJÖBÄCKS KYRKA (akt.)
1997-03-04
Historik
MJÖBÄCKS KYRKA uppfördes i trä 1851 i nyklassicistisk stil. Byggmästare var Johannes Pettersson från Göksholmen i Sandhult. Den nuvarande kyrkan uppfördes på ny kyrkplats, den sk Bosgårds kulle, och ersatte då en 1700-talskyrka av trä belägen ca 200 meter åt sydöst, i riktning mot prästgården.

Kyrkans fasta inredning samt vissa inventarier tillverkades vid kyrkans tillkomst av en känd bildhuggarfamilj från Mjöbäck. Predikstolen, altaruppsatsen och psalmnummertavlorna tillverkades av Johannes Johansson i Tokabo i Mjöbäck som sannolikt hade hjälp av sin far, den kände "predikstolsmakaren" Johannes Andersson i Ölsbo i Mjöbäck. Dopfunten tillverkades i början av 1900-talet av Carl Johan Johansson i Tokabo, tredje generationen i den kända bildhuggarsläkten från Mjöbäck.

Kyrkan har genomgått flera större renoveringar, den första 1909 under kyrkoarkitekten Adrian Crispin Petersons ledning. Kyrkan ommålades då interiört och taket pappspändes och indelades i kassetter genom listverk. Troligen vävspändes även väggarna. Korfönstren försågs med nya bågar och dragjärn samt katedralglas. Kyrkans tak omlades 1927 med galvaniserad plåt. Ett fönster igensattes invid kaminen 1932 och året därpå utfördes målningsarbeten i sakristian och i vapenhuset.

År 1951 genomgick kyrkan en större renovering under ledning av länsarkitekten i Halmstad, Sture Langö. Nytt golv inlades ovanpå det gamla och golvsockel uppsattes. Korgolvet utvidgades och förhöjdes i ett steg. Taket isolerades och innertaket frilades från väv. Kyrkans sydvägg lutade utåt och återställdes i rätt läge. Väggarna isolerades och fick ny panel. Den ursprungliga fönsteröppning som igensattes vid uppmurningen av en skorsten i kyrkorummet återupptogs i och med att kaminen och skorstenen borttogs. Nya fönsterbågar och fönsterkarmar insattes. Bänkinredningen ombyggdes med bibehållande av bänkgavlar och dörrar. I samband med renoveringen installerades elektrisk värme och belysning.

Kyrkan renoverades invändigt 1991-92. Kyrkan ommålades och för färgsättningen svarade kyrkomålaren Rose Bergström, Lidhult. Konservatorsarbeten utfördes på altaruppsats, altarring, predikstol, dopfunt och psalmnummertavlor. Altarringen avkortades på bägge sidor, invid väggen. Det främsta bänkparet avlägsnades och tre bänkar i norra kvarteret avkortades invid predikstolen. Glasmålningarna i koret från 1900-talets början återinsattes efter att ha varit avlägsnade i 40 år.

År 2000 avlägsnades ytterligare en bänkrad, i syfte att bredda tvärgången vid sydportalen. Året därpå utfördes utvändig putslagning på sockelpartiet samt målning av kyrkans fasader, dörrar och tornluckor.