Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GOTLAND VISBY STAPELN 4 - husnr 2, UTHUS

 Byggnad - Beskrivning

UTHUS (akt.)
Historik
STAPELN 3 OCH 4 - Fastigheterna Stapeln 2, 3 och 4 har en gemensam ägare och huvudbyggnaden och förrådshuset på tomterna 3 och 4 är gemensamma för fastigheterna. Sannolikt infästes fastigheterna under 1760-talet. Längs fastighetens sydvästra tomtgräns fanns ett större gårdshus och vid den nordöstra låg en mindre uthusbyggnad. Dessa gårdshus revs troligen i samband med att de nuvarande två gårdshusen, en sopbods- och förrådsbyggnad och en krutbod, uppfördes, under 1800-talets andra hälft. Sopbods- och förrådsbyggnaden är uppförd i vinkel längs den nordvästra fastighetsgränsen på Stapeln 4 och mot den sydvästra fastighetsgränsen på Stapeln 3. Den hade en ursprunglig funktion som vagnslider och avträde, men utgör idag förråd och sopbod. Byggnaden har en resvirkesstomme, förutom baksidan som utgörs av en brandmur mot grannfastigheten Stapeln 11. Uthuslängan är i en våning och står under ett papptäckt pulpettak. Fasaden är klädd med lockpanel, utom på gavlarna som är försedda med plank. Byggnaden verkar vara uppförd i tre etapper som är sammanbundna i nordost. Den nordvästra delen av byggnaden är troligen den ursprungliga.
Fastigheterna Stapeln 3 och 4 representerar tillsammans de större gårdar som kring 1800-talets slut genomgick kraftiga förändringar och anpassades till affärsverksamhet.

KÄLLA: Visby innerstad - en bebyggelseinventering. Del 2. (2003). Huvudred. Hansson, Joakim. C O Ekblad & Co, Västervik. ISBN: 91-88036-53-7


Uthuslängan (2)
De nuvarande och för tomten gemensamma gårdshusen, inkluderat krutboden, som fortfarande finns på tomten, började uppföras i och med att man byggde ihop huvudbyggnaderna på tomterna Stapeln 3 och 4 till en enhet runt 1895.

Uthuslängan i en våning med svagt sluttande pulpettak är belägen utmed den västra fastighetsgränsen på Stapeln 4 och kröker sedan av för att följa den södra gränsen på Stapeln 3. Gårdshuset verkar av det exteriöra utseendet att döma vara uppfört i tre etapper, där största delen av huset, förutom det sammanbindande nordöstra hörnet, var uppfört 1906. Huset fungerar idag som en enhet, en våning hög i trästomme med rödmålad panel, med ett gemensamt, svagt sluttande pulpettak klätt med papp, men de tre delarna tydligt särskilda genom olika detaljutförande i exteriören och separata interiöra funktioner.

Huset inrymmer ett flertal olika funktioner som har ändrats under tid. Längs åt söder finns idag en garageliknande del med en stor dubbeldörr. Inom samma husdel följer två separata avträden med spegeldörrar och efter detta mittdelen med förråd. Avträdessitsarna är idag borttagna och i det ena avträdet ersatt med ett äldre säkerhetsskåp för förvaring av ammunition och krut, för krut- och fröhandel. Följande mittdel är eventuellt uppförd senare och har fungerat som förråd eller vedbod. Fasaden har här ett mer påkostat yttre med en profilerad locklist panel, taklist och kalkstenssockel nertill. Den västra delen av huset med dörr och kalkstenstrappa samt fönster på gaveln åt väster. Denna del är eventuellt den äldsta och kan vara en rest, antingen i grunden eller hela stommen, av ett äldre gårdshus från innan sammanslagningen år 1895.

KÄLLA: Länsstyrelsen Gotlands län, Byggnadsminnesförklaring, 2000-07-12.