Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE VÄRSÅS 8:52 - husnr 1, KÅKINDS HÄRADS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

KÅKINDS HÄRADS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Kåkinds härads forna tingshus är uppfört i två våningar med fasader klädda med röd träpanel och ett tegelklätt sadeltak. Fönstren i andra våningen är högre än de i första våningen vilket kan betyda att andra våningen har tillkommit vid ett senare tillfälle. Den tingsklocka som idag hänger på Skövde tingsrätt hängde tidigare på framsidans fasad, nära hörnet.

Huvudentrén är placerad mitt på långsidan mot kyrkan och markeras av två kraftiga, släta träkolonner med ett brett överstycke. Mot baksidan och ena gaveln syns små kvadratiska fönster som markerar cellerna i bottenvåningen. Mot den andra gaveln ligger det murade arkivet som idag används som arkiv av hembygdsföreningen.

I Nya lagberedningens inventering från 1880-talet anges att arkivet ska ligga på andra våningen, vilket är besynnerligt med tanke på det murade fönsterlösa rum som är beläget på bottenvåningen (Nya lagberedningens betänkande, 1884, Kåkinds härad). Möjligen hade arkivet inte byggts vid inventeringstillfället på 1880-talet.

Den forna tingssalen var placerad på andra våningen och används idag som samlingslokal. Troligen är den idag något större än ursprungligen, vilket syns på foton av tingssalen från 1900-talets början (Foto från 1902 av tingssalen finns i hembygdsföreningens arkiv och utställning). På fotona syns att rätten sitter på ett podium framför höga fönster. Möblerna består av lösa bord och stolar bakom ett skrank.

I Nya lagberedningens betänkande från 1884 kommenterades att tingshuset var byggt, i två våningar och var i "godt stånd". Det innehöll i övre våningen sal och fem rum jämte arkiv samt i den nedre tre rum och kök jämte två arrestrum. Lokalerna ansågs för ändamålet lämpliga.

För information om tidigare, nu rivna, tingshus se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-07, Nya lagberedningens betänkande angående rättegångsväsendets ombildning, fjerde delen, bihang, Stockholm: 1884, Kåkinds härad