Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS TIGERN 4 - husnr 1, ALINGSÅS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

ALINGSÅS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Den ursprungliga tingshusbyggnaden uppfördes i två våningar av rött tegel på en låg naturstenssockel. Huvudentrén, som ligger något indragen i fasadlivet, är centralt placerad och flankeras av två gavelkrönta risaliter. Dörren omges av pilastrar i natursten som bär upp ett trekantigt överstycke, också det av sten. Tingsklockan ovan entrén ringer en gång om året vid tingspredikan.

I slutet av 1950-talet uppfördes väster om det gamla huset ett bostadshus som idag tjänar som kontorslokaler. Det uppfördes i två våningar med fasader av rött tegel under ett tegeltäckt sadeltak. Huvudentrén är placerad mitt på husets västra långsida och vetter mot en parkering. Byggnaden sammanfogades ganska snart efter uppförandet med det äldre tingshuset via en vitputsad huskropp med plantak. Tillbyggnaden, som härrör från 1950-talet, uppfördes som bostadshus åt häradshövding, tingsdomare, vaktmästare och notarier. Personalbostäderna togs på 1980-talet i anspråk av tingsrätten och byggdes då om till arbetsrum. De celler som tidigare fanns i tingshuset byggdes på 1970-talet om till lunchrum.

Den äldsta delen, tingshuset, inrymmer på nedre botten expedition, tre tingssalar, förberedelserum, överläggningsrum och väntrum. I förhållande till entrén ligger ingången till den stora tingssalen förskjuten till vänster. Dörren har flyttats ett flertal gånger i samband med ombyggnader. I den stora tingssalen med tredingstak (tredelat innertak bestående av ett horisontalt mittparti och två mot väggarna nedåt sluttande fall) kommer ljuset in från långsidorna. Ovan ordförandens stol syns ett runt målat fönster med Kullings härads vapen. Fönstret är enligt uppgift från tingsrätten inte original. Tingssalen har byggts om vid flera tillfällen varav den som utfördes på 1950-talet gav den dagens uttryck. Rummets väggar är klädda med släta träplattor. Rättens och parternas bord är lätt svängda och täckta med finspårig karosseripanel. Från taket svävar vita, platta lampor av funkiskaraktär. Gamla fotografier visar att salen ursprungligen hade en utpräglat nationalromantisk prägel med barlagda utsirade takstolar och sju rundbågiga fönster i kortväggen bakom rätten.

De två mindre tingssalarna är inredda på 1990-talet i ljusa färger. Den näst största salen är möblerad i en fyrkant med rättens bord mittemot vittnesbåset och parterna på var sin sida.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-03