Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN GÄLLSTAD 1:152 - husnr 1, GÄLLSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GÄLLSTADS KYRKA (akt.)
1995-10-03
Historik
GÄLLSTADS OCH SÖDRA SÄMS KYRKA byggdes 1824 och ersatte då en äldre kyrka från 1731. På kyrkplatsen har ännu tidigare legat ytterligare en kyrka.

Kyrkan uppfördes 1824 efter ritningar av arkitekten Johan Carlberg vid Kungliga Överintendentsämbetet och byggmästare var A Lönnerberg. Först 1833 rappades kyrkans fasader av en murarmästare Nyman från Böne.

Tornet färdigställdes 1843 och då anskaffades också ett förgyllt kors av koppar att kröna det med.

Kyrkan målades invändigt första gången 1845 och i samband med detta anskaffades en ny predikstol som fick ersätta predikstolen från den gamla kyrkan.

År 1883 fick kyrkan sin första värmeanläggning i form av en kamin.

Kyrkan renoverades ut- och invändigt 1911. Innertaken vitmålades och väggarna kalkavfärgades vita. Den fasta träinredningen målades och förgylldes. Utvändigt reparerades kyrkans stenfot som i överkanten belades med cement. Byggmästare var G A Larsson från närbelägna Vegby och målarmästare var C G Fridén, Borås.

År 1926 anlades en värmekammare under kyrkans östra del.

Kyrkan ommålades invändigt 1938. Bänkarna förändrades och ommålades och nya golv inlades i bänkkvarteren. Slottsarkitekten Knut Nordenskjöld hade upprättat ommålningsförslaget som innebar att kalkfärgen på väggarna gavs en brytning mot gulgrått, taket oljemålades i varmt grå färgton, marmorering av taklisten i samma kulör. Ommålning av läktarpelarna i vitgrå färg med gråaktig marmorering. Konservatorsarbeten utfördes på läktarbröstningen av konservatorn Thorbjörn Engblad.

Elektrisk belysning installerades i kyrkan 1949.

År 1952 försågs kyrkan med elektrisk värmeanläggning.

Trappan invid kyrkans huvudingång i väster, som till stor del utgjordes av gamla gravstenar, revs 1959 och en ny trappa uppmurades efter ritningar av Boråsarkitekten Harald Eriksson. I den inre trappans fasad murades äldre gravstenar in.

Kyrkan renoverades 1971 under ledning av Göteborgsarkitekten Arne Nygård, vilket medförde omfattande förändringar i kyrkans västra delar. Utrymmet under läktaren avskiljdes med skärmväggar och för detta ändamål borttogs de tre bakersta bänkraderna. Utrymmet bakom skärmväggarna avsågs användas för förvaring av ytterkläder och ett textilskåp insattes. Kyrkorummet ommålades och de tidigare grå nyanserna ersattes av väggar i bruten vit kulör och bänkinredning i grön kulör. Innertaket målades gult. Gångarna i kyrkorummet försågs med gröna heltäckande mattor. Ny dubbeldörr insattes mellan vapenhuset och torntrappan. I sakristian skedde genomgripande förändringar och likaså i vapenhuset, där WC och tvättrum samt rum för blomvård inreddes på platsen för en borttagen läktartrappa. En gammal brandmur revs i sakristian, som också fick helt ny inredning. På läktaren borttogs bänkinredningen på den ena sidan och ett rum inreddes på den borttagna läktartrappans plats.

En fasadrenovering av tornet ägde rum 1975 och av övriga kyrkan 1979, då också plåttaket målades.

År 1985 renoverades tornet utvändigt. Åtgärderna omfattade omputsning av fasaderna, ommålning av yttertaket samt omförgyllning av korset.

Långhusets yttertak ommålades 1992.

Utvändig omputsning av delar av tornet och ommålning av fönster och tornluckor 1996.

Kyrkans golvytor renoverades invändigt 2003.

År 2005 lades ny taktäckning på delar av långhustaket till följd av stormskador. Kyrkorummet ommålades invändigt och konservatorsarbeten utfördes på fasta och lösa inventarier.