Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TORSBY VIGGEN 1:54 - husnr 14

 Byggnad - Beskrivning

Historik
Källarhuset är den första byggnaden man möter efter infarten på gården. Det ligger placerat öster om vägen med källaringången mot norr. Över stenkällaren finns en faluröd, timrad bod. I söder finns en liten gavelutbyggnad framför ingången till boden.

Byggnaden står på en grund av hörnstenar och under byggnaden finns också en källare av sten. Källarboden har en stomme av tunnare bilat timmer, knuten är en rak dubbelhaksknut. På södra fasaden är den utvändiga fasaden målad medan insidan av gavelutbyggnaden är omålad tillika timmerfasaden innanför den. En liten stenhäll framför ingången är ditlagd 1998. Gavlarnas vindskivor, liksom fönsteromfattningarna är vitmålade. På timmerstommen, i gavelspetsen finns en glugg som på insidan är igensatt med skjutbar lucka. Dörren in till boden är en plankdörr som är västerhängd och inåtgående. I verandan finns en lucka där man kastade ned potatisen till källaren. Golvbjälkarna är synliga i fasaden i norr. På denna vägg finns också ett litet fönster med korsspröjs. Husets sadeltak har många takåsar och är pannplåtbelagt. Plåttaket lades 1970, under syns ett sticktak. Taket är framdraget ca 50 cm över entrén till källaren. Detta syns väl på takutsprånget. På gavelutbyggnadens sadeltak finns pannplåt. Under plåttaket finns rester av stickor spikade i panel av varierande bredd. Huset är nyligen målat.

Källaren har en förgång och sedan kommer det egentliga rummet. Stenarna är lagda i ett sand/lerbruk men lagningen utförs med modernt bruk. Innertaket stöttas upp med hjälp av plank.

Interiör: Boden består av två rum. En stege, strax till höger om entrédörren, leder upp till loftet/vinden. Invändigt känns huset skevt och lutande, men allt är i god kondition. Det yttre rummet har stänger monterade efter taket. Det inre rummet har hyllor efter östra långsidan. Väggarna har varit täckta med tidningspapper och över dörren på insidan finns i text i blyerts bland annat: Per Persson 8 maj 1918. Andra dateringar som skrivits är 1921 och 1923.