Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄVSJÖ EKSJÖHOVGÅRD 7:8 - husnr 1, VÄSTRA HÄRADS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

VÄSTRA HÄRADS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Västra härads forna tingshus har fasader av rött tegel med detaljer av gult tegel. Sadeltaket är valmat och klätt med kopparplåt. Mot den ursprungliga framsidan har tingshuset en mittrisalit uppförd i två våningar vilken flankeras av sidopartier i en våning. Framför entrén finns en monumental trappa och dörrarna är placerade i en portik med släta svarta kolonner. En rundad fronton höjer sig över takfoten och i denna finns ett cirkelrunt fönster. Ytterligare en entré finns på ena gaveln. Motiven känns igen från tingshusen i Värnamo och Reftele som också ritades av byggmästaren John Jonsson, se Värnamo Tingshuset 1 och Gislaved Ölmestad Västergård 8:9, Värnamo tingsrätt.

På den ursprungliga baksidan, idag entrésida, skjuter tingssalen ut i ett rundat parti med höga fönster. Detta parti har ljusputsade fasader. Tingssalen används idag (1998) för kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens sammanträden. Inredningen, som sannolikt tillkom 1959-60 då huset renoverades, är fortfarande välbevarad. Rättens bord är placerat på ett podium framför fönstren i det rundade partiet. Bordet är något vinklat och har täckt front.

Enligt Smålands Dagblad 23 maj 1958 innebar ombyggnaden/renoveringen att tingssalen fick "ett bättre ljusintag i taket", den dittills mörkmålade panelen runt väggarna gjordes om och fönstret bakom domaren sattes igen och ersattes av sex smala fönster på sidorna. Dessutom fick nämnden större rum och utrymmena för advokater och åklagare förbättrades. Två av de tre entrédörrarna sattes igen och på övervåningen iordningsställdes pentry och lunchrum för nämndemännen. Yttertaket reparerades och kläddes med kopparplåt. Hela arbetet finansierades via skatter samt ett lån om 190 500 kr. Tidningen recenserade också ombyggnaden den 18 januari 1961. "Den make up som lokalen genomgått är verkligen imponerande", skriver tidningen. "Det flotta domare- och jurybordet i teak, utrustat med inbyggd bandspelare [...] den allvarsamma raden av grönklädda jurystolar, kärande- och svarandesidornas smäckra sittplatsutrustning utförda i teak liksom vittnesbåset i mitten, och ovanför dessa väsentliga attribut den lika originella som dyra 'tallkotts-lampan' - allt detta gör från första ögonblicket ett starkt och positivt intryck."

Ett odaterat vykort, se foto i Smålands Dagblad 28 januari 1967, visar att det under en period stod en fristående klockstapel snett framför huset mot järnvägsstationen. Klockstapeln försvann troligen i samband med att tinget flyttade från huset.

I kommunens arkiv finns akvarelllerade originalritningar.
I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns sex exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-27, Smålands Dagblad 1958-05-23