Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄRNAMO TINGSHUSET 1 - husnr 1, VÄRNAMO TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

VÄRNAMO TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört i två våningar av hårdbränt rött tegel med inslag av gult skrombergategel och sockel av granit. Det består av en långsträckt huskropp med mitt- och hörnrisaliter. Mittrisaliten kröns av en frontespis med Östbo härads vapen, rosettfönster och spira. Entrén är förlagd till mittrisaliten mot torget och nås via en kolonnförsedd portik. Sadeltaket och hörnrisaliternas tornhuvsliknande tak är plåtavtäckta. På baksidan syns tingssalen sticka ut i en utskjutande byggnadskropp.

Tingsrätten har två salar. Den största salen är placerad i byggnadens mittaxel och löpte från början genom en och en halv våning. Den är rektangulär till formen och rätten sitter på ett podium med höga rundbågiga fönster bakom sig. Möbleringen består av rättens svängda och täckta bord, parternas snedställda bord framför rätten, vittnesbås samt åhörarbänkar. Taket ovan rätten sänktes på 1960-talet. Salen minskades dessutom vid ombyggnaden 1983 för att ge plats åt toaletter på bottenvåningen samt för samtalsrum och ytterligare utrymmen på andra våningen. Den mindre salen är möblerad i en cirkel med ljus från två håll.

Celler låg på bottenvåningen fram till 1964. Arkivet låg i källaren. Vaktmästarbostaden fanns på andra våning och övernattningsrum för nämndemän på andra och tredje våning. Enligt fotografier från början av seklet kröntes hörnrisaliterna tidigare av mindre baldakinliknande prydnader. Huset är renoverat och ombyggt vid många tillfällen. Bilder finns i tingsrättens material vilka bland annat visar tingssalen som den såg ut 1910 och 1940.

I Värnamo kommunala byggnadsinventering 1992 står följande skrivet om tingshuset: "Jämför man tingshuset och stationen upptäcker man att det finns fler likheter beträffande fasadutformningen. Sannolikt inspirerades John Johnsson av stationshusets arkitektoniska uttryck. Stationshuset invigdes 1902, alltså några år tidigare än tingshuset."

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns tre exteriörbilder samt två bilder av tingssalen arkiverade från inventeringen 1971

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-16
Värnamo kommunala byggnadsinventering 1992