Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ANEBY HULLARYD 2:30 - husnr 1, HULLARYD TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

HULLARYD TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - På en liten höjd i byn Hullaryd ligger Norra Vedbo härads forna tinghus. Det är en faluröd envåningsbyggnad klädd med locklistpanel. Huset är byggt i suterräng och mot trädgården vilar det på en hög stensockel. Huvudentrén, som utgörs av dubbla spegeldörrar med överljus, är förlagd till frontfasadens mitt och nås via en fyrkantig stentrappa. Utmed takfoten löper en bred vitmålad gesims och det höga valmade sadeltaket är täckt med tegel.

Huset är sju fönsteraxlar brett och tre djupt. Mot ena gaveln finns dels en liten putsad tillbyggnad som kan ha utgjort arkiv, dels en tillbyggd förstuga som viker runt hörnet mot baksidan. Mot den andra gaveln är det mittersta av de tre fönstren bredare än de andra. En veranda med ymnig snickargjädje öppnar sig mot trädgården. Tingshuset är helt omgjort till bostad, men har kvar den ursprungliga salsplanlösningen. Vid trädgårdens ena sida ligger ett timrat uthus som delvis ser ut att ha fungerat som bostad. Uthuset är troligen det häkte som byggdes 1839. Själva "fångakistan" hade gallerförsedda fönster mot väster och en bastant ytterdörr på samma sida.

Den ursprungliga inredningen och möbleringen i tingshuset var enkel. Podiet avskiljdes av ett skrank med spjälor, ordförandestolen var vackert utskuren, svartmålad med guldslingor och försedd med skinnklädd sits och rygg. Den var placerad mitt för det mellersta av salens tre fönster. Längs ytterväggen löpte smala bänkar för nämndemännen och på västra väggen mellan ytterväggen och skranket hade åklagarna sina platser. Domarbordet var ett större bord med svartmålad skiva. För tingsmenigheten fanns väggfasta bänkar längs väggen mot förstugan (Sigurd Pira 1948).

Tidigare hade tingshuset på ena gaveln en ställning för tingsklockan som hängde under en mindre huv. Enligt obekräftad uppgift finns klockan idag på Stjernebergs slott. Tingshuset hade två ingångar, den ena från fasaden mot "gatan", det vill säga vägen mot Lommaryds kyrka, och den andra på gaveln till tingshusvaktmästarens bostad (Sigurd Pira 1948). Byggnaden hade följande planläggning: en förstuga, från vilken ledde dörrar dels mitt fram till tingssalen, dels till höger och därvarande kammare och dels till vänster eller åklagarens rum. På östra gaveln fanns tre rum, som stod i förbindelse med salen. Rummet mot norr var nämndemännens med fem sovplatser, mellersta rummet disponerades av domhavanden och det mot söder av tingsnotarien och skrivaren. Vaktmästarens bostad bestod av kök och ett rum med ingång från köket.

I Nya Lagberedningens betänkande från 1884 kommenterades att tingshuset var i "mindre godt skick" och i behov av ombyggnad. Det är indelat i förstuga, tambur, sal och fem rum med kök. Tingssalen är för låg och i avsaknad av erforderlig ventilation. Tjänligt förvaringsrum för arkivhandlingar saknas. Ett av rummen i tingshuset användes en dag varje månad av sparbanken.

Slutligen bör också noteras att en plats kallad Galgabacken är belägen cirka en halv kilmeter sydost om tingshuset, mot Norrby.



KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-27, Sigurd Pira (1948) Tingsställena i Norra Vedbo härad