Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ EKO 5 - husnr 1, ÖSTRA VÄRENDS DOMSAGAS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA VÄRENDS DOMSAGAS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset, som sträcker sig utefter två gator, är en tvåvåningsbyggnad i rött tegel med mansardtak klätt med tegel- eller betongpannor. Huset står på en sockel av grovhuggen natursten och har gråputsade hörnkedjor med joniska kapitäl. Fasaderna är täckta med ett tunt lager utsmetat fogbruk. Fasaderna pryds av dekorativa ankarslut i järnsmide. Mot gården syns tingssalen sticka ut i en slätputsad byggnadskropp. Gården är kullerstensbelagd och på en bergsknalle strax intill står en klockstapel med klocka.

Det finns två huvudsakliga entréer varav den ena leder till tingssalen. Den är placerad mot Vallgatan och markeras av en pampig portal i natursten. Själva porten är en pardörr i ek som fått ett romboidformat mönster. Det lunettformade överljuset är placerat ovan en kopparplåt med orden "Ö Värends tingshus" skrivna i relief. Porten nås via en hög naturstenstrappa.

Väl inne i tingshuset möts besökaren av ytterligare en trappa och en stentavla med orden: "Enligt beslut år 1920 af Östra Värends Tingshusbyggnadsskyldige uppfördt under åren 1921-1922. Östra Värends domsagas kansli och arkiv samt domhafvanden till vänster i förstugan. Allmänhetens rum med ingång till tingssalen till höger i förstugan". Trapphuset ser i övrigt ut som en vanlig uppgång i ett bostadshus från tiden. Taket har formen av kryssvalv. Det finns inget, förutom stentavlan, som pekar ut salens placering. Salen har i stort sett bevarats intakt sedan den slutade användas som domsal. Den är rektangulär till formen och rättens halvcirkelformade bord står på ett podium med ett absidformat fönsterparti som bakgrund. Fönstren har färgat glas. Möbleringen tillkom på 1950-talet.

I åhörarnas del av tingssalen finns fyra åttkantiga pelare och två pilastrar vars kapitäl bär målningar av Fru Justitia med förbundna ögon samt en lagbok. Salen har ett kassettak med dekormålning. Eftersom länsfängelset ligger på nära avstånd uppfördes aldrig något häkte vid eller i huset.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns två exteriörbilder och två interiörbilder arkiverade från inventeringen 1971. Ingen av bilderna visar tingssalen.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-16