Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÖGSBY HÖGSHOLM 1:22 - husnr 1, TINGSHUSET, HÖGSHOLM

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, HÖGSHOLM (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Från och med 1918 slogs Aspelands härads tingslag och Handbörds härads tingslag samman. Den gemensamma tingsplatsen förlades till Högsby. Ett nytt tingshus uppfördes ungefär samtidigt (1917) i Högsby, och fungerade som domstolslokal fram till och med 1970.

Tingshuset är beläget nära Emån och omges av en park med flyttblock och ekar. Gästgiveriet låg tidigare rakt över vägen. Kyrka och järnvägsstation ligger också i närheten.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-06-03


TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en reslig tvåvåningsbyggnad med inredd vind, uppförd i rött tegel med ett högt tegeltäckt mansardtak med takkupor. Huset står på en råhuggen granitsockel och tegelväggarna är omsorgsfullt murade i kryssförband med smidda ankarslut och vackra fönstervalv. Entrén är centralt placerad i en monumental portal av natursten. Två toscanska kolonner bär upp en fris i vilken står uthugget "Tingshus". På frisen vilar ytterligare dekorativa element: en stenplatta med en balansvåg uthuggen i stenen samt ett vapen med Aspelands och Handbörds attribut.

Det som tidigare var tingssal skjuter ut i en markerad halvrund byggnadskropp på baksidan. Salens placering accentueras ytterligare av de fem stora fönstren. Tidigare fanns fyra arrester i källaren varav åtminstone två är välbevarade med träbritsar. Det fanns även vaktrum som utgjorde rannsakningshäkte de gånger rättegången drog ut över flera dagar. Enligt en tidigare uppgift byggdes så småningom en separat arrestbyggnad då de intagna störde alltför mycket. Byggnadskontoret i Högsby nämner emellertid inte något separat häkte i sina uppgifter. I uthusbyggnaden fanns tingshusstall med plats för 19 hästar och vagnskjul. Uthusen, som är uppförda i en våning och klädda i faluröd panel, finns kvar. Tingsklockan hänger sedan 1950-talet i en stapel framför huset.

Den före detta tingssalen har dubbel takhöjd och ligger i rät axel med entrén. Salen har förutom entrédörrarna fyra dörrar; de ledde ursprungligen till nämndemännens rum, domsagokansliet, åklagaren och vittnesrummet. Det ursprungliga podiet finns kvar men skranket har förändrats något. En mörk bröstningspanel löper runt salen som idag (1998) används för möten, bland annat av kommunfullmäktige.

På 1950-talet togs en dörr upp som ledde från vestibulen direkt in till kansliet. Allmänheten slapp därmed passera via tingssalen. I kansliet fanns ett rum för skrivpersonal och notarier, ett rum för häradshövdingen samt rum för arkiv. På bottenvåningen fanns även en bostad för vaktmästaren. Mellanvåningen var häradshövdingebostad. Tredje våningen hade övernattningsrum för notarier, nämndemän och åklagare. Högsby kommun köpte huset 1965 av tingshusbyggnadsskyldige. Huset har byggt om och restaurerats vid ett flertal tillfällen sedan dess.

Arkitekten bakom tingshuset, Fredrik Olson, var utbildad vid Högre konstindustriella skolan och Tekniska högskolan i Stockholm (Ur dödsruna i Svenska Dagbladet 21/7 1947). Han praktiserade i utlandet och som statsstipendiat praktiserade han bland annat i Tyskland, Österrike, Schweiz, Italien, och Holland. Han var anställd hos slottsarkitekt Liljekvist i Stockholm, professor von Tiersch i Munchen och arkitekterna Hahr och Klemming i Stockholm. Därefter tjänstgjorde han som lärare vid byggnadsyrkesskolan och som assistent vid Tekniska högskolan 1901-1904. År 1904 utnämndes han till stadsarkitekt i Kalmar och arbetade som detta fram till 1937.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-06-03