Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG KVARNEN 13 - husnr 1, LUGGUDE HÄRADS FORNA TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

LUGGUDE HÄRADS FORNA TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört i två våningar med källare och inredd vind under brutet koppartak. Grunden är spritputsad i grått och fasaden murad av rött tegel i två olika nyanser. Dekor i form av hörnkedjor, gesimser och lister av gul puts bryter mot det röda teglet vars nyansskillnader beror på att senare tillbyggnader gjorts med annan sten. Det mest iögonenfallande motivet i gatufasaden utgör en mittrisalit som kröns av en fronton prydd med en plintformad akroterion. I frontonen har ett runt fönster infogats. Tingshuset har byggts till vid flera tillfällen, dels på byggnadens baksida, dels i form av en tredje våning i mittrisaliten.

Huvudentrén öppnar sig mitt på gatufasaden och markeras av en portal i gul rusticerad puts. Till den tvåbladiga dörren med överljus leder en trappa i natursten. I bröstningen under ett fönster i andra våningen finns årtalen 1896 och 1909 utförda i putsrelief och i en fris under frontonen "Luggude Härads Tingshus" också de i putsrelief.

Den gamla tingssalen har rektangulär form och dubbel takhöjd. Väggarna är klädda med panel från golv till tak, en panel som påminner om kvaderrusticering. I kortväggen, bakom den plats där rätten tidigare satt, finns åtta fönster med blyinfattade rutor. I de anslutande väggarna har under någon period funnits ett fönster i vardera vägg, men nu är endast ett av fönsterna bevarade. Tingssalen får också ljus från ett takfönster. Tidigare sköt tingssalen ut i en separat huskropp på byggnadens baksida, men senare tillbyggnader har kringgärdat tingssalen som nu är inbyggd i byggnadskomplexet.

I skriften om Luggude härad skriver Karl Salomonsson (Luggude häradsrätt, Helsingborg 1975): "Ursprungligen fanns rum för domhavanden och länsmannen, arkiv med brandfritt valv samt fångceller. Utanför tingssalen fanns en större vestibul. 1909 tillbyggdes huset första gången. O. Andersson stod för ritningarna även till denna tillbyggnad. Tjugo år senare byggdes ett garage. 1956 genomfördes omfattande reparationer och en tillbyggnad omfattande 7 x 7 m i nordöstra hörnet. Efter tillbyggnader och fram till domsagans upphörande var huset disponerat på följande sätt. Genom förstuga och vestibul på nedre botten kom man till tingssalen, som var ca 13 x 9 m och i höjd sträckte sig upp i andra våningen. Salen hade i stort sett behållit sitt ursprungliga utseende, men den ursprungliga läktaren hade försvunnit. Till höger om vestibulen fanns ett expeditions- och mottagningsrum. Utefter östra väggen var rum för en del av kansliet, och vid motsatta sidan av huset låg rummen för vittnen, åklagare och advokater. Bakom tingssalen fanns ytterligare kontorsrum med nämndens överläggningsrum i nordvästra hörnet. I källarvåningen fanns bla arkiv. På andra våningen rakt över vestibulen hade häradshövdingen sitt ämbetsrum. Längst bort till höger hade tingsdomaren sitt ämbetsrum och vidare fanns rum för notarier, domsagobiträden och kontorister. Där uppe fanns också domarkansliets skrivcentral. Till vänster låg sovrum för landsfiskaler, samt fångceller. Tredje våningen innehöll tjänstebostad om fyra rum och kök för vaktmästaren. Där fanns också bostadsrum för fyra notarier, samt övernattningsrum för nämndemän."

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-10, Salomonsson, Karl Luggude häradsrätt, Helsingborg 1975