Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG RÅDHUSET 3 - husnr 1, HELSINGBORGS RÅDHUS

 Byggnad - Beskrivning

HELSINGBORGS RÅDHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är byggt i fyra våningar med fasader av tegel och granit och dekorativa element av kalksten. Taket är ett oregelbundet format brutet sadeltak med ett stort antal kopparklädda takkupor. Huvudfasaderna som vetter mot Drottninggatan i väster och Stortorget i söder pryds av bronsskulpturer, utförda av Albert von Stockenström, föreställande "Rättvisans gudinna, "Den verkställande makten", medeltida borgmästare, och kvinna. Mot ena långsidan och ena kortsidan finns monumentala trappor med gotiska portaler. Det 65meter höga klocktornet, komponerad efter italienska förebilder, bildar ett tydligt landmärke i Helsingborg.

Rådhuset är fyra våningar högt, men mot väster är de två översta våningarna förenade till en. Våningen rymmer två stora salar, som idag används som sammanträdeslokal för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens sal var tidigare rådhusrättens sal och mellan dem finns ett förmak, som numera används som vigselrum och mottagningsrum. Rådhusrättens sal är mycket stor med en avsevärd takhöjd. I taket syns goticerande bjälkkonstruktioner. Väggarna är klädda med bröstningspanel och tidigare var de övre väggfälten täckta av medeltidsinspirerade drôlerier som senare har målats över. Längs salens väggar löper väggfasta bänkar.

De höga fönstren i denna våning liksom i trapphallen är försedda med glasmålningar. De är utförda efter kartonger av Gustav Cederström och skildrar händelser i Helsingborgs historia, bland annat Karl Xs landstigning 1658 (det står 1659 på målningarna, vilket är fel).

Liksom i de flesta rådhus hade tidigare både polisen och brandkåren lokaler i byggnaden. Där fanns också en lägenhet för vaktmästaren.

För ytterligare information om domsagans historik, se http://www.fmis.raa.se/fmis/download/Tingshus/SB_Helsingsborgs_TR_Domsagohist.pdf För utförlig beskrivning av rådhuset, se byggnad- under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-10