Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÄNGELHOLM TINGSHUSET 13 - husnr 1, ÄNGELHOLMS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

ÄNGELHOLMS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset uppfördes som envåningsbyggnad, enligt fotografier från sekelskiftet ett ljusputsat hus med rundbågiga fönster och centralt placerad entré som liksom idag vette mot torget. År 1924 gjordes en större till- och ombyggnad med utökande av tingssal och övriga lokaler och påbyggandet av en andra våning med bostäder till häradshövding och notarier. Salen fördubblades i storlek och försågs med den absidformade kropp som idag vetter mot trädgården. Ovanpå absiden byggdes en altan som hörde till häradshövdingebostaden.

År 1954-1956 gjordes ytterligare en tillbyggnad, då mot väster. Kanslilokalerna flyttades till den nya tegelbyggnaden och lämnade plats för väntrum för allmänheten, rum för advokater och vittnen och ett överläggningsrum. En omfattande omdisponering och ombyggnad av den äldre delen av tingshuset gjordes dessutom 1995 då nya tingssalar ritades av den danske arkitekten Mogens Barstøe.

Tingshuset idag, består således av två sammanlänkade huskroppar. Det äldsta huset är uppfört i två våningar av tegel med rödputsade fasader och kolossalpilastrar och takfotsgesims av gul puts. Taket är ett valmat sadeltak belagt med gult tegel. I takfallet mot torget öppnar sig tre lukarner. På taknocken höjer sig en kopparplåtklädd takryttare med en vågskål. Huvudentrén är centralt placerad och markeras av en vitputsad omfattning. Ovan entrén syns årtalet 1861 och en paradbalkong vars smidesbalustrad har motiv föreställande Bjäre härads symbol, en kvinna med lilja och bok, samt Åsbo härads björn. På byggnadens baksida skjuter den stora tingssalen ut i en halvrund absidform med stora fönster.

Tillbyggnaden uppförde i mitten av 1950-talet och sammanbinds via en entréhall som används av tingsrättens personal och som väntrum. Byggnaden är uppförd i en våning med källare och inredd vind under sadeltak belagt med gult tegel. Sockeln är klädd med mörk natursten och fasaden är klädd i gult tegel. Utvändigt pryds entréhallen av ett mosaikarbete signerat Ralph Bergholtz, vilket föreställer lag- och rättsskipningens utveckling från forntid till nutid.

I den ursprungliga tingssalen sitter rätten på ett podium i salens fond, bakom ett u-format bord med skrank. Två träpelare avslutar bordet och utgör en gräns till rättens plats i salen. Rummet är försett med bröstningspanel och taket är ett vitputsat kassettak. Ovanför domaren, i axel med ingången till tingssalen, är en glasmålning inpassad i ett av de stora fönstren. Glasmålningen är också utförd av konstnären Ralph Bergholtz och motivet är häradsvapnen för Södra Åsbo och Bjäre, rättssymboler samt ovanligt nog en tronande Kristusfigur.

I NLB-1884 kommenterades tingshuset på följande vis: Tingshuset som ansågs vara i "utmärkt godt skick" innehöll sal, åtta rum, kök och arkiv.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns nio exteriörbilder och två interiörbilder arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-12