Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SJÖBO JAKOB 9 - husnr 1, TINGSHUSET, SJÖBO

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, SJÖBO (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört i två våningar med ett högt valmat sadeltak täckt med glaserat tegel. Fasaderna är klädda med gult verblendertegel förutom bottenvåningen som har en röd sandstensbeklädnad. Den tyske stenhuggaren Adam Kehlmeier lär ha huggit sandstensutsmyckningarna.

Huvudentrén är förlagd till den svagt utskjutande mittrisaliten och omges av en konstfullt utformad rundbågig portal med dubbelställda halvkolonnetter som bär ett krenelerat överstycke. I portalens överstycke sitter Färs vapen samt texten "Uppfört 1903-1905". Taklisten är utformad som en rundbågefris och mitt i mittrisaliten sitter ett urverk. Huset byggdes till 1974 då bland annat baksidan förlängdes och tingssalen, som tidigare hade skjutit ut i en markerad huskropp, byggdes in i det nya komplexet.

Interiören har till viss del en bevarad sekelskifteskaraktär. Det gäller bröstningspaneler i foajén samt trapphusets utformning. Även de gamla spegeldörrarna på andra våning finns kvar. Den före detta tingssalen ligger på andra våning. Salens utseende tycks ha tillkommit i och med 1974 års ombyggnad. På de ursprungliga ritningarna syns fem fönster i salens fond, bakom rätten. Fotografier från 1974 visar att fönstren redan då var igensatta. Idag fungerar de igenmurade fönstren som nischer i den korridor som löper i tillbyggnaden bakom salen.

Enligt de ursprungliga ritningarna fanns två rum för nämndemännen, två för länsman och två för domare på andra våning. Där fanns också, förutom tingssal, arkiv, skrivrum och kansli. På bottenvåningen fanns ett flertal ospecificerade rum samt polisrum, tre celler och kök. Cellernas rumsform finns fortfarande kvar.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-01