Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM LAGAHOLM 4:1 - husnr 10, LAHOLMS RÅDHUS

 Byggnad - Beskrivning

LAHOLMS RÅDHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Rådhuset är uppfört av natursten och tegel med vitputsade fasader i stram klassicerande stil. Bottenvåningen har fått en svag putsrusticering och entrén är centralt placerad mot torget. Mittpartiet kröns av en mindre frontespis med urverk och kopparklädd spira. Taket har en mansardform och är täckt med svart glaserat tegel. Takkuporna i det nedre takfallet har försetts med dekorativt utformad kopparplåttäckning. Samtliga fönster i bottenvåningen har utrustats med galler.

Rådhusrättens forna sal ligger på andra våning i gavelpartiet. Salen har fönster som vetter åt tre håll.

I det ena gavelpartiet har en kopparrelief inpassats i fasaden. Den döljer ett klockspel som installerades 1942, utformat av Ragnar Myrsmeden som också skapade klockspelet i Halmstad rådhus. Figurerna på utsidan föreställer Svea och Dana. Texten "1728 möttes i Laholm Danmarks och Sveriges konungar" står utstansat i plåten. Klockspelet löper genom muren och på insidan, i rådhusrättens forna sal syns två riddare på häst som höjer sitt svärd när spelet sätts igång. Då höjs också kopparreliefen på utsidan så att åskådarna kan bevittna skådespelet utifrån.

Husets nuvarande exteriör tillkom vid renoveringen 1905. Tidigare saknades frontespis och spira och byggnaden hade ett brantare tak samt en grövre puts. Rådhusets interiör byggdes om 1941-42. Rådhusrättens sal har alltid legat på andra våning och i bottenvåningen fanns bland annat stadens våg. Brandkåren har också under en tid förvarat sina redskap i bottenvåningen och på den södra gaveln fanns då två portar som kunde öppnas vid brand. Även polisen nyttjade byggnaden under några år. En gammal cell finns ännu bevarad. Se Arne Ejwertz Rådhuset i Laholm, 1994, utgiven av Föreningen Gamla Laholm i samband med stadens 200-årsjubileum.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-23