Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM HÖKEN 3 - husnr 1, HÖKS HÄRADS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

HÖKS HÄRADS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en reslig tegelbyggnad uppförd i två våningar under ett valmat tegeltäckt sadeltak. Huset är byggt i en brant ch på på baksidan bilder den höga naturstenssockeln en suterrängvåning. I frontfasaden mot gatan skjuter ett burspråk ut och markerar mittpartiet. Svarta smidesbokstäver på burspråkets fasad bildar ordet TINGSHUS. En dubbeltrappa av murad natursten leder upp till den centralt placerade huvudentrén som är en tung och skulpterad pardörr med överljus. På burspråkets tak syns en kopparklädd baldakin med en tingsklocka och på det stora taket höjer sig en takryttare samt två mindre takkupor. På vindflöjeln har man placerat en plåtfigur föreställande en hök och ankarsluten har fått dekorativa former. En rundbågefris löper runt byggnaden.

Huset ligger som en solitär i en generös trädgård. Platsen framför huset har belagts med naturstensplattor som anknyter till arkitekturen. Den avgränsas mot gatan av stenplintar som binds samman av en kraftig kätting vilken hänger i dekorativa smideskronor förankrade i stenplintarna.

Tingshuset, betraktat från entrésidan, förefaller symmetriskt uppbyggt men planlösningen är i själva verket okonventionell. Tingssalen ligger inte i axel med entrén utan har förskjutits åt byggnadens ena gavelparti. Salen markeras i fasaden av stora rundbågiga fönster.

Tingshusets entré- och vänthall präglas liksom trapphuset av ymniga tak- och väggmålningar i en för nationalromantiken typisk stil. Golvet i rättens förmak är belagt med kalkstensplattor och dörrar, lampor och klädhängare tycks härröra från tiden för uppförandet. Tingssalen har en nästan kvadratisk form. Kassettaket liksom fönstersmygar är dekormålade av Halmstadsmålaren Edward Högardh. En vitmålad bröstningspanel löper runt rummet. Rättens ledamöter sitter på ett mycket stort podium vid ett böjt bord i salens ena kortsida. Ljus strömmar in genom fönster bakom rätten och från fönster i ena långsidan. Möblemanget ser ut att ha tillkommit under 1940- eller 1950-talet. Skranket är bevarat.

Tingshuset är ett bra exempel på den arkitektur som ofta kallas nationalromantisk: mönstermurat handslaget tegel, tak täckt med enkupigt tegel, småspröjsade fönster i liv med fasaden, råhuggen stensockel och svarta dekorativa ankarslut. Det kan jämföras med tingshuset i Nyköping som ritades av Carl Westman 1909 och presenterades i Teknisk Tidskrift 1911. Det är troligt att arkitekt Forthmeijer kände till denna byggnad.

I kommunens bevarandeplan 1987 anses tingshuset vara välbevarat och ha mycket stora arkitektur- och socialhistoriska värden.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns foton av fasader, tingssal, detaljer och entrén arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-09-23