Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÄFFLE HÄLJEBOL 1:51 - husnr 1, TINGSHUSET, HÄLJEBOL

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, HÄLJEBOL (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är byggt i rött tegel och grå slätputs i en våning med inredd vind. Huset står på en hög granitsockel. Det branta säteritaket är skifferbeklätt. Entrédörrarna är förlagda till mittrisaliten som kröns av ett tälttak i säteriutförande. Rakt ovan entrén sitter en liten klockstapel med tingsklocka. Entrén nås via finns en monumental stentrappa som flankeras av två smala rundbågiga fönster. Tingssalens placering accentueras på baksidan av två stora fönster i en mittrisalit. På baksidan finns ytterligare en ingång som kröns av ett litet skärmtak. Huset har putsdekor och mönstermurning, de-korativa ankarslut och gavlar. På baksidan finns en panelbeklädd uthusbyggnad med tälttak.

Huset är en variant av den typiska salsplanen med tingssal i mitten och rum på sidorna. Arkivet och de två cellerna är placerade på sidorna mot framsidan av huset. På bottenvåning finns tingssal, arkiv, kansli, rum för häradshövding och nämnd. På andra våning finns lägenhet för tingsvaktmäs-tare, övernattningsrum för nämndemän. (se ritningar i skriften "Tingshuset i Häljebol"). Tingssa-len är mycket stor och löper genom två våningar. Mot ena kortsidan skjuter andra våningen ut ett par meter i salen. Podium och skrank finns kvar. Förutom entrédörrarna finns ytterligare fem dör-rar som går in till tingssalen. På ena långsidan finns en stor eldstad i jugendstil.

Det brandsäkra arkivet med järndörr är helt bevarat och rymmer material från tingshustiden, bland annat författningar och kungörelser från 1800-talet. Även cellerna är bevarade med toalettholk och matlucka.

År 1907 tog de tingshusbyggnadsskyldiga beslutet att ersätta det lilla och slitna gamla tingshuset med ett nytt (Tingshuset i Häljebol1991, s 2ff). Vid 1900-talets början fanns planer på att dra järn-väg från Åmål, Arvika och Karlstad, med anslutning till Häljebol, vilket kan förklara varför detta magnifika stenhus uppfördes på den värmländska landsbygden. Endast ett litet stycke av järnvägen kom att byggas och av drömmen om Häljebol som järnvägsknut blev intet.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns foton av fasader samt av tingssalen arkiverade från in-venteringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-12, "Tingshuset i Häljebol - igår, idag, imorgon. Rapport med förslag till åtgärder från interimsstyrelsen för tingshuset i Häljebol" våren 1991,