Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅRJÄNG ÅSEN 1 - husnr 1, TINGSHUSET, ÅRJÄNG

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, ÅRJÄNG (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en gulputsad stenbyggnad med plantak, byggt i suterräng med två våningar åt norr och tre våningar åt söder. Huvudentrén är förlagd till den södra fasaden vars mittparti utgörs av ett enormt fönsterparti som bildar portal för ingången. En stram naturstensomfattning och texten "Nordmarks härads tingshus" över entrén är de enda dekorativa elementen. Överlag präglas formspråket av en avskalad estetik med räta vinklar och släta ytor, typisk för 1930-talet.

Storleken på tingshusets fönster varierar mellan våningarna och är störst i mellanvåningen. På baksidan i andra våning finns en balkong med ett räcke som påminner om en reling. Bredvid tingshuset står en fristående klockstapel med klocka.

Förutom tingssal finns även polis och kommunens datortek i huset. Väntsalen är stor och ljus, och fullt exponerad via det stora fönsterpartiet. En målning som täcker hela väggen mellan tingssalens två entrédörrar föreställer situationer och landskap från trakten, bland annat häradstinget i Långelanda. Tingssalen, som är av medelstorlek, har överljus och inga vanliga fönster.

Till skillnad från andra tingssalar vid denna tid är får salen endast indirekt ljus genom en glasad dubbeldörr vid sidan bakom rätten. Rätten sitter på ett podium som avgränsas framåt av ett slätt målat skrank: ordföranden vid ett rektangulärt bord och nämnden vid två fasta svängda bord på var sin sida om ordföranden. Parterna sitter framför podiet vid snedställda lösa bord. Advokat- och åklagarrum finns i anslutning till tingssalen. I källaren finns nytillkomna häkten. De äldre cellerna används inte av polisen.

Tingsnotarierna bodde tidigare i tingshuset. Tage Levinson som blev häradshövding i Nordmark 1942 bodde i villan bredvid tingshuset.

I SOU 1928 konstateras att "intet tingshus finns, men torde tingslokal böra förhyras inom samhället för den händelse bitingsställe där skulle inrättas". I utredningen inför tingsrättsreformen hamnade tingshuset i kategorin ”Tingshus vilkas kanslilokal blir obehövliga men som är belägna på föreslagna tingsställe”. Förändringen väntades ske 1969.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns ett vykort föreställande husets frontfasad arkiverat från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-12