Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SUNNE ÅMBERG 6:129 - husnr 1, TINGSHUSET, ÅMBERG

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, ÅMBERG (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är timrat i två våningar, och fasaderna är klädda med vitmålad locklistpanel och utanpåliggande knutlådor i samma färg. Sadeltaket är belagt med tegel och entrén placerad mitt på den rektangulära huskroppens ena långsida. Entrén har getts en klassicerande utformning med en fronton över dubbla pardörrar, vilka flankeras av kannelerade pilastrar. Dörröverstycket pryds av en tandsnittsfris och den målade texten "Tingsgården". En bred stentrappa leder upp mot entrén. Ytterligare en entré, med en liten förstubro finns i den ena gaveln.

Mot baksidan markeras tingssalen i bottenvåningen av fyra fönster, som är högre än övriga. Tingshusets plan utgår från den centralt belägna salen kring vilken rummen är disponerade. Ingången till salen är dock förskjuten åt sidan, eftersom trappan till andra våningen löper framför rummet. Salen har högre takhöjd än övriga rum i bottenvåningen, vilket i sin tur innebär att rummen ovan salen på andra våningsplanet nås via några trappsteg från den övre hallen.

Tingssalen är fortfarande möblerad som den ska ha sett ut då Fryksdals härads nedre tingslag ännu höll ting här. Ljuset faller in från de höga fönstren bakom rättens bord. Podium saknas men ett skrank finns kvar. Framför det fyrkantiga domarbordet buktar det ut. Rättens rum bakom skranket, går att nå via dörrar som leder från intilliggande rum in i salen. Salens väggar har låg marmorerad panel och utmed en vägg finns en kamin. Enkla bänkar utan ryggstöd finns uppställda för allmänheten. Övriga rum i huset värms upp av kakelugnar. Rumsindelningen stämmer överens med den beskrivning av tingshuset som lämnas i Nya Lagberedningens inventering av tingsställen vid 1880-talets mitt (NLB). Där anges dock att det på första våningen ska finnas ett kök, vilket inte är bevarat idag.

På var sida om tingshuset, men något bakom detta, finns uthus. Det ena har utgjort arkiv och det andra häkte och stall. Båda uthusbyggnaderna fanns vid tiden för Nya Lagberedningens inventering 1884 (NLB).

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-12, Nya Lagberedningens betänkande angående rättegångsväsendets ombildning, Fjerde delen, bihang, Fryksdals härads nedre tingslag