Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HALLSBERG VÅGEN 1 - husnr 1, HALLSBERGS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

HALLSBERGS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset invigdes i januari 1909 och de tidigare tingsställena övergavs. Arkitekten, Lars Kellman (1857-1924), har flera tingshus på sin meritlista, Lidköping, Skara, Mellerud, Tranås och Jönköping. Kellman var mycket produktiv och verkade från 1891 i Borås, där han sedermera blev stadsarkitekt.

Tingshuset är ett stenhus uppfört i två våningar med spritputsade fasader. Sockeln, som består av grovhuggna, låga kalkstensblock, är högre på byggnadens baksida än dess entrésida till följd av att huset uppförts på en sluttande tomt.

På entrésidan skjuter mittpartiet fram en aning framför den rektangulära huskroppen och bryter upp takfoten. Fasaderna med sina slätputsade omfattningar, lisenser och hörn, har en symmetrisk komposition som utgår från rät axel som skär genom mittpartiet, huvudentrén och tingssalen. Axialiteten understryks av att mittpartiets takfotsgesims dragits upp i en segmentbåge ovan entrén. En vapensköld, placerad under denna båge, är omgärdad med girlanger samt festonger. En inskription erinrar om tiden för byggnadens uppförande. Dessa dekorationer, liksom entréns omfattning är utförda i kalksten.

Till entrén leder en delvis stenlagd och delvis grusad gång som nås från gatan via en granittrappa. Entrédörren är en pardörr med överljus och skuren dekor. Mittpartiets tak är av säterityp och kröns av en kopparplåtklädd takryttare.

Tingshusets tak är ett valmat sadeltak, klätt med gråmålad falsad plåt. I motsvarighet till entrésidans mittparti skjuter salen ut från huskroppen på byggnadens baksidan, vilket möjliggör dagsljus i tingssalen från tre håll. Det finns två stora fönster i väggen bakom rätten och ett i vardera långsida.

Byggnaden rymmer två tingssalar och ett överläggningsrum. I den stora tingssalen finns ett podium uppbyggt i två nivåer, rätten sitter på den högsta avsatsen. Ett skrank skiljer parterna från åhörarna. Av utförandet att döma härrör snickerierna från 1950-talet. Rätten sitter vid ett svagt svängt bord med täckt front. Parterna tar plats bakom svängda bord med täckta fronter, som placerats snett framför rättens. Golvet är belagt med stavparkett på podiet och trägolv på menighetens del.

I den mindre tingssalen faller ljuset in från sidan. I denna sal finns inget podium ej heller något skrank. Rätten och parterna är placerade vid två motställda halvcirkelformade bord. I huset har arkiv och häkte funnits. I källarplanet har en vaktmästare haft sin bostad.

En renovering genomfördes på 1950-talet. Tidigare fanns övernattningsrum för nämndemän och gudstjänstlokal på ovanvåningen. I källarvåningen fanns vaktmästarbostad och häkte. Västernärkes domsagas kansli var förlagt i tingshuset fram till 1929 då det flyttade till Örebro.

Fram till tingsrättsreformen 1971 användes tingshuset enbart för själva tingsförhandlingarna. Huset byggdes om 1971 (enligt RAÄ:s inventering) av Jan Helgestrand. Ytterligare en ombyggnad företogs 1988 med anledning av att inskrivningsmyndigheten flyttade från en intilliggande byggnad till tingshuset. En genomgripande renovering gjordes också 1994-1995 med anledning av att byggnaden invändigt utsatts för en omfattande vandalisering.

På foton i riksantikvarieämbetets inventering syns den gamla tingssalen med två skrank: ett som avslutar podiet och ett som avgränsar åhörarplatserna. Mitt emellan podierna bildas en tom plats.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-14