Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖREBRO RÅDHUSET 5 - husnr 1, ÖREBRO FD RÅDHUS

 Byggnad - Beskrivning

ÖREBRO FD RÅDHUS (akt.), Örebro rådhus (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Det nya rådhuset uppfördes i nygotisk stil 1858-1863, vilket förefaller vara tidigt. Rådhuset byggdes för att inrymma lokaler för stadens förvaltning och den nyinrättade tekniska elementarskolan. Det fanns också utrymme för affärslokaler, banklokal, polislokaler, borgmästarens bostad liksom bostad för skolans rektor och vaktmästare.

Byggnaden är uppförd i tre våningar med källar- och vindsvåning. Sockeln är av natursten och fasaden är putsad, med inslag av natursten i portikerna. Byggnadskroppen har ursprungligen en grund u-form, men formen har förändrats till följd av en senare tillbyggnad på gårdssidan. Taket är ett sadeltak belagt med svart skiffer. Torgets yta sluttar något och denna höjdskillnad tas upp i sockelpartiet.

Den långsträckta torgfasaden delas i tre delar av två artikulerade entrépartier. Dessa båda partier sträcker sig över takfoten i trappstegsformade frontespiser krönta av fialer och masverkskrön av grönmålat gjutjärn. I frontespiserna har infattats skulpturer avbildande "Sanningen", "Rättvisan", "Vetenskapen" och "Hantverket". Skulpturerna är placerade i nischer avgränsade uppåt av goticerande bronsbaldakiner. Fönstren i entrépartierna är utformade i olika spetsbågevarianter. Fasaden är försedd med rikliga putsdekorationer med gotiska motiv. Ett masverkskrön av grönmålat gjutjärn höjer sig över takfoten. Masverkskrönet är prytt med gjutjärnsfialer som placerats över de bärande murpelarna mellan varje fönster i fasaden. Detta motiv förstärker den vertikalitet som markeras av fasadens putsornamentik. I bottenvåningen utgörs denna av lisener förkroppade med dragning åt strävpelares form. I de övre våningarna utgörs motivet av halvkolonner över två våningars höjd.

Interiört är byggnaden delvis omdanad för att passa nya verksamheter. På den översta våningen finns den nuvarande plenisalen, den inreddes omkring 1900 i den sal som den tekniska skolan tidigare använt som ritsal. Denna sal är nygotisk till sin karaktär, med en basilikaliknande utformning. Vägg och takdekorationerna är av nygotiskt snitt. Fönstren är spetsbågeformade med masverk av trä i överdel. Det är möjligt att detta inte är den ursprungliga utformningen eftersom ritningar och bildmaterial från 1800-talet antyder att fönsterna utformats i ordinär stickbågeform men med en blindbåge med gotisk masverksfyllning ovanför.

För information om tidigare, nu rivna, tingshus se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-14