Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL EDE 3:7 - husnr 1, TINGSHUSET, DELSBO

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, DELSBO (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset uppfördes ursprungligen på gästgivaren Olof Perssons mark ovanför kyrkan i Näsbyn.

1897, då byn Ede (idag Delsbo) hade fått järnvägsförbindelse beslutades att tingshuset skulle flyttas dit. Tingshuset uppfördes ett stenkast från järnvägsstationen, i en generös trädgård med ett fristående tegelbyggt häkte. Huset vilar på en naturstenssockel och är uppfört i en och en halv våning med oregelbundet plåttäckt sadeltak och fasader klädda med liggande vitmålad panel. En gördelgesims skiljer bottenvåningen från halvvåningen vilken accentueras av attikafönster. I övrigt har huset höga spröjsade tvåluftsfönster med enkelt profilerade överstycken. Entréfasaden vetter mot Stationsgatan i söder och domineras av en framskjutande mittrisalit vars krön höjer sig ovan taklisten i en kantig frontespis. Porten, som nås via en låg naturstenstrappa, är en ockragul döbattangdörr med överljus. I portalens överstycke står skrivet 'TINGSHUS'. På den norra sidan skjuter tingssalen ut i en femkantig byggnadskropp. Under takskägget mellan två attikafönster har ett svärd och en vågskål målats på väggen.

En central entréhall leder från porten in i tingssalen. Salen är rektangulär till formen och omkring 9 x 11 meter stor. Ljus faller in genom de höga fönstren bakom rätten. Ingen möblering från tingshustiden finns kvar men gamla fotografier visar att rummet hade en traditionell disposition med åhörarna placerade i ryggförsedda bänkrader närmast utgången och rätten vid ett täckt, svängt bord i salens fond. I anslutning till tingssalen fanns också ett överläggningsrum. Tingshusvaktmästaren Per Ågren hade sin bostad i vindsvåningen på tingshuset åren 1911-1958 (till hans avgång).

Tingshuset som det såg ut då det stod i Näsbyn finns beskrivet i brandförsäkringshandlingar från 1850-talet. Det var en reslig tvåvåningsbyggnad, omkring åtta och en halv meter hög (14 aln) och 23 meter lång (39 aln). Sockeln var kalkmurad och de sannolikt timrade fasaderna var rödfärgade. Taket täcktes av bräder. Huset var fullt möblerat i de sammanlagt 13 rummen. I det så kallade tolvmansrummet fanns fyra väggfasta sängar och i bondstugan väggfasta bänkar. Ett fotografi från 1870-talet visar att tingshuset vid denna tid hade ett valmat sadeltak och vitmålade fönster och knutlådor.

I Nya Lagberedningens betänkande 1884 kommenterades att tingshuset var i behov av reparation, särskilt invändigt. Huset var uppfört i två våningar. På bottenvåningen fanns förstuga, tingssal och tre rum. På övervåningen fanns ytterligare fem rum.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-09-29