Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SÖDERHAMN DOMAREN 1 - husnr 1, SÖDERHAMNS TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

SÖDERHAMNS TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är byggt i en svag sluttning med garage i suterrängvåningen. Det är kvadratiskt till formen och sammansatt av fyra röda tegellängor uppförda i två samt två och en halv våningar vilka omgärdar en sluten gård. Sockeln är inklädd med ljus natursten och det flacka sadeltaket täckt med falsad kopparplåt. Fönstersättningen är oregelbunden och flera olika fönsterstorlekar förekommer. Ett stort fönsterparti präglar entréfasaden. Fönstren kragar ut något från murverket och ramas in av en stram tegelfris. På den norra sidan öppnar sig den största salens fem höga fönster. Ett schackrutsmurat väggparti ovan varje fönster ger ytterligare särprägel åt denna fasad.

Tingshusets huvudentré vetter mot Östra Parkgatan och består av en tvådelad, vitmålad träport flankerad av smidda lyktor. Ytterligare entréer leder in i huset. På den västra sidan finns en port som markeras av ett kopparskott baldakintak och en bred naturstenstrappa. På taket ovanför denna entré reser sig en liten takryttare med en tingsklocka. Sannolikt var detta den ursprungliga huvudentrén.

Den största tingssalen vetter mot norr och är rektangulär till formen, omkring 10 x 8 meter stor med dubbel takhöjd. Väggarna är av mönstermurat rött tegel och golvet belagt med klinkers. I taket är de råa betongbalkarna blottlagda och mellan dem gråbetsade grova plank. Ljus faller in från fem fönster på vardera långsidorna. Möbleringen, som är den ursprungliga, är byggd av ädelträ i samma färgnyans som det röda teglet. Rätten sitter på ett podium bakom ett rakt, täckt domarbord med parterna och vittnesbåset framför sig. De åtta åhörarbänkarna är av samma träslag, försedda med sittkuddar och enkla ryggstöd.

Ovanför rätten hänger en gobeläng kallad "Varv 1962", skapad av Kerstin Ekegren, Plitmans från Järvsö. På podiet, vid deras sida, står också den gamla häradshövdingestolen från Söderala tingshus och på kortsidan bakom åhörarna hänger ett väggur med samma ursprung.

Salen är på det hela taget anmärkningsvärd till sin utformning. Materialval, ljusinsläpp och takhöjd ger den en sakral prägel.

Tidigare fanns en vaktmästarebostad på andra våningen, ovanför kansliet. Arrestlokaler fanns under tingssalen i källaren där även arkivet förvarades. Arkivet flyttades 1997 till landsarkivet i Härnösand.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-09-28