Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL TINGSHUSBACKEN 11:1 - husnr 1, HUDIKSVALLS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

HUDIKSVALLS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset ritades av de vid tiden tämligen välrenommerade och ofta anlitade arkitekterna Georg Hagström och Fritiof Ekman som hade kontor i Stockholm men ritade många hus i de södra delarna av Norrland och Småland. Samma arkitektpar hade tidigare ritat Sparbankshuset i Hudiksvall och kom senare att stå bakom Läroverksbyggnaden.

Utvändigt är tingshuset väl bevarat men invändigt har det genomgått ett flertal ombyggnader. Den ursprungliga tingssalen byggdes om på 1960-talet då den förminskades och ytskikten byttes ut. Andra våning, som uppfördes som häradshövdingens bostad, gjordes om till kanslilokaler på 1970-talet.

Tingshuset är uppfört i två våningar med inredd vind. Fasaderna är slätputsade i vitt och det volyminösa mansardtaket är belagt med rött tegel. Byggnaden är disponerad utifrån en mittaxel som skär igenom den långsträckta huskroppens entréparti i öster, och tingssalens utskjutande absid i väster. Frontfasaden domineras av mittpartiet med sin mjukt rundade frontespis som på jugendvis buktar upp direkt ur takgesimsen. Entrén är placerad i ett likaledes buktande vindfång som bär upp en delvis indragen paradbalkong. Överst i frontespisen står skrivet "TINGSHUS 1909". De runda, organiska formerna i kombination med den ljusa putsfasaden och de lustiga ögonlockslika kuporna på taket ger byggnaden en tydlig jugendkaraktär. De smidda ankarsluten på fasaden liksom de småpröjsade fönstren hör däremot till nationalromantiken. Fönstren är rödmålade, något indragna från fasadlivet och saknar omfattningar. Förutom huvudentrén i öster finns ytterligare en ingång på vardera kortsidan.

Genom porten leds besökaren in i en vänthall varifrån tingsrättens största, och tingshusets ursprungliga, sessionssal kan nås. Salen är rektangulär och cirka 15x 8 meter. Åhörarnas utrymme i salen är smalt och har enkel takhöjd. Framför den främsta bänken löper ett täckt skrank. Rättens och parternas rum är bredare och höjer sig dessutom till dubbel takhöjd. Salen fick detta utseende på 1960-talet och sannolikt sattes den släta fanérbröstningen upp vid samma tillfälle och möbleringen byttes ut. Ytskikt, möbler och armaturer har ett formspråk som andas tidigt 1960-tal. Rätten är placerad i en absid som lyses upp via sex, högt satta, rundbågiga fönster i fonden. Rätten sitter på ett podium vid ett svängt täckt bord med parterna snett framför sig och vittnesbåset i axel med domarens säte. Mellan fönstren, som grupperats tre och tre, har infogats en vapensköld med vågskål och svärd.

Förberedelserummet, som ligger bredvid tingssalen, används ibland som rättssal men i övrigt finns inga andra salar. På tredje våningen finns två lägenheter för notarier samt en bostad för tingshusvaktmästaren. Arkivet ligger i källaren där också de två cellerna finns bevarade.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-09-29