Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRNÖSAND TINGSHUSET 3 - husnr 1, HÄRNÖSAND TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

HÄRNÖSAND TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Härnösand är beläget i den västra delen av stadens centrum, strax intill järnvägsstationen. Byggnaden är placerad på en stor oregelbunden tomt som bildar ett helt kvarter mellan Nybro-, Krukmakar-, Strand- och Terminalgatorna. Huset har en säregen form: ett monumentalt centralparti med huvudentré vetter mot söder, och snett ut från denna byggnadsdel sträcker sig två långsträckta huskroppar åt nordost respektive nordväst. Den stora tingssalen ligger i axel med huvudentrén och markeras på gårdssidan av en utskjutande byggnadskropp.

Tingshuset är uppfört av sten i två våningar med inredd vind. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i gräddvitt. Sockeln är av sandsten. Det iögonfallande mittpartiet med huvudentrén består av två halvrunda torn med barockinspirerade kopparplåtklädda kupoltak, varav det ena tornet innehåller ett trapphus. Mellan dem öppnar sig entrén vilken kröns av ett likaledes kopparklätt säterittak med spira. Entrén är inpassad i ett fasadparti utfört helt i sandsten, ovanför ingången syns ordet "TINGSHUS" mejslat ur stenen med ett tidstypiskt jugendsirligt typsnitt. Byggnadens formspråk kan överlag karaktäriseras som jugend (de böljande linjerna, sirligheten i detaljernas utformning, de ljusa fasaderna) med inslag av barockformer (taken, monumentaliteten).

Ovan entrén syns en paradbalkong djupt indragen från fasadlivet och hela kompositionen kröns av en ljusputsad frontespis. Reliefer med rättssymboler som motiv pryder också entrépartiet.

Övriga delar av huset har ett kopparklätt brutet sadeltak och dekorativa listverk som löper under takfoten.

Väl innanför de kraftiga entrédörrarna finns ett uppglasat vindfång och därefter en entréhall med fyra symmetriskt placerade dörröppningar med välvda överstycken. Härifrån når man den stora tingssalen rakt fram och dessutom expedition, inskrivningsmyndighet, vaktmästare och den mindre tingssalen.

I den stora tingssalen sitter rätten på sedvanligt sätt i rummets fond, upphöjd på ett podium vid ett svängt bord med täckt front. Väggen bakom rätten är blåmålad och pryds av tre träreliefer. Fönster öppnar sig i sidoväggarna. Snett framför rättens bord står parternas bord och mellan dem vittnespulpeten som avgränsas från åhörarna av ett litet skrank.

Tingshuset byggdes till på 1950-talet genom att den ena ”flygeln” till entrépartiet förlängdes. Enligt tingsrättens uppgifter gjordes ombyggnader och renoveringar 1975 och 1994/95.


KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1996-10-07