Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLLEFTEÅ KRÅNGEN 5:41 - husnr 1, TINGSHUSET, RAMSELE

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, RAMSELE (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset ligger i utkanten av Ramsele, med kyrkan på andra sidan gatan. När huset stod klart utgjorde det en del av det offentliga centrat i samhället. Grannar var kyrkoherde- och komministerboställena, en byggnad avsedd för kommunala tjänstemän, häradsskrivarekontoret, distriktslantmätarens kontor, kommunalhuset och skolan. "Vanligt folk" bodde på andra sidan samhället.

Tingshuset är uppfört i en och en halv våning med ljusa slätputsade fasader och ett tegeltäckt valmat sadeltak som bryts av regelbundet utplacerade takkupor. Byggnadskroppen är rektangulär till formen med en tydlig mittaxel som skär genom huvudentrén i den norra fasaden, tingssalens dubbeldörrar och slutligen domarens säte vid husets södra sida. En frontespis markerar entréfasadens mittparti och huvudingången nås via en bred stentrappa med dekorativa smidesräcken. Dörren, en glasad dubbeldörr med överljus, är infogad i en profilerad portal av trä. Ovanför entrén hänger en rund bronsplatta med häradets vapen. Ytterligare en ingång från vardera gavel ledde till privatbostäderna på vindsvåningen.

På husets baksida skjuter tingssalen ut från den rektangulära formen som en kantig huskropp. Under salen har man grävt ett stort garage som märkligt nog nås från två håll, med andra ord är det möjligt att köra in i garaget från ena sidan och ut på den andra. Garaget fungerar idag som förvaringslokal för gräsklippare och andra maskiner och verktyg.

I den södra fasaden, mellan tingssalens höga fönster, syns en relief i formen av en vågskål och ett svärd. I skarven mellan den rektangulära husdelen och den utskjutande tingssalen, har infogats en balkong i vindsvåningen vilken ger huset en villaliknande karaktär. Balkongen hör till den forna häradshövdingebostaden, som visserligen inte var tänkt som en permanentbostad men som beboddes av häradshövdingen sommartid.

Strax innanför huvudentrén på den norra sidan leds besökaren via ett inglasat vindfång in i en luftig vänthall som är klädd med samma typ av fanér som tingssalen. Lampor, beslag och klädhängare är mycket konsekvent och smakfullt utformade av arkitekten för att överensstämma med husets övriga gestaltning. Entrédörrarna till tingssalen är dubbla, de övre speglarna har i senare tid bytts ut till klarglas för att släppa in mer ljus i salen, då den under en period användes som forskarsal.

Tingssalen mäter omkring 8 x 10 meter och är liksom entréhallen klädd med ljus fanér. Ovanför entrén har det under senare tid byggts en balkong för att få mer golvyta. Det skedde när huset hade slutat användas som domstolslokal, i samband med att SVAR flyttade in 1997-98. I salens fond höjer sig ett lågt halvcirkelformat podium på vilket rättens bord är placerat. Bordet är utformat i samma fanér som väggarna och har en täckt rundad front som kröns av en list i mörkare trädslag. Under bordet vid domarens plats finns två små tavlor med backelitknappar som ansluter till övriga rum. På handskrivna lappar vid knapparna står skrivet, på den ena sidan av domarsätet: nämnden, åklagare, advokater och expedition, och på den andra sidan: vaktrum, allmänhet, vittnen. Tygklädda stolar med hög rygg och smäckra armstöd härrör från när huset var nybyggt. Bakom podiet faller ljuset in genom fyra högt placerade fönster som är placerade i hörnen, vilket torde innebära vittne och åhörare slapp få solen rakt i ögonen. Förutom dubbeldörren avsedd för allmänheten finns ytterligare två dörrar som leder till tingssalen, den ena från överläggningsrummet i väster, den andra från ett annat rum på den östra sidan. I överläggningsrummet står ett stort ovalt bord med tillhörande stolar vilka enligt Ingemar Jonsson sannolikt inte fanns i huset från början. En domarstol som placerats i det ena hörnet beställdes härrör från 1881 och gjordes för Sollefteå tingslag (tre laxar i ornamentet tyder på att det är Ångermanland, Ramsele har två laxar i sitt vapen och Sollefteå har orren.) Hur den har hamnat i Ramsele är osäkert.

Förutom tingssalen, väntsal och korridor finns på bottenvåningen ytterligare åtta rum som disponerades av häradshövding, notarier, åklagare, advokater och nämndemän. Enligt arkitektens ritningar från 1939 utgjorde rummen på var sida om vänthallen åklagarens, vidare fanns vaktrum och två celler i husets västra del, mitt emot överläggningsrummet. På den östra sidan, fanns advokaternas två rum längst in, expeditionen mitt emot.

På ovanvåningen fanns en mindre bostadsdel för domaren med två rum, kök och badrum i den östra sidan av huset. Det finns även två rum för notarierna och ett sällskapsrum för nämndemännen som emellertid övernattade på hotell. Vaktmästaren hade en bostad om två rum och kök i övervåningens västra del. Hela övervåningen hyrs idag ut till privatpersoner och vid besöket hade vi inte möjlighet att studera den (2005-09-27). I källaren fanns förutom garage också tvättstuga, tvättrum och wc för notarierna, toaletter för allmänheten samt arkiv.

Tingshuset i Ramsele är ett av Sveriges enda väl bevarade tingshus från 1940-talet. Förutom den mycket välhållna inredningen på husets bottenvåning, är den originella lösningen med garaget under tingssalen en detalj som inte återkommer i något annat tingshus i landet.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns två exteriörbilder och tre interiörer från tingssalen arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-10 samt 2005-09-27