Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÅSELE ÅSELE 2:249 - husnr 1, ÅSELE TINGSLAGS FD TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

ÅSELE TINGSLAGS FD TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Åsele tingslags forna tingshus är beläget mitt emot kyrkan i centrala Åsele och omges av en mindre park. Huset, som har en traditionell rektangulär form, är uppfört av trä i en våning med mezzaninvåning, och vilar på en kraftig granitsockel. Fasaderna är klädda med liggande vitmålad panel, fönster och knutlådor är gråmålade. Sadeltaket är täckt med svart falsad plåt. Byggnadens mittparti markeras av en frontespis som höjer sig ovan takfoten på både entré- och baksidan. En långsträckt öppen veranda vars tak vilar på fyra dekorativa pelare, framhäver entrépartiet och fungerar som regnskydd. Porten är en vitmålad dubbeldörr med överljus. Ytterligare två entréer har i senare tid tagits upp bredvid huvudentrén. Två höga, rundbågiga fönster öppnar sig åt entrésidan i frontespisen. Fönstren tycks kapade nertill vilket är ett indicium som pekar på att verandan har till kommit i ett senare skede, kanske på 1920- eller 30-talet.

Då huset användes som tingshus låg tingssalen på bottenvåningen Det var ett nästintill kvadratiskt rum med tre fönster i fonden och förutom dörren mot förstugan fanns ytterligare tre dörrar. Expeditionen låg till vänster, från förstugan sett och arkivet, som byggdes till i slutet av 1870-talet, låg i dess anslutning vid en ena gaveln.

Invändigt har huset byggts om helt sedan det slutade användas som tingshus. Vad gäller exteriören förefaller verandan har tillkommit senare. I protokollet från Åsele kommunalstämmas sammanträde 2 juni 1895 konstateras att eftersom dåvarande domhavande inte hade för avsikt att bosätta sig i Åsele förföll frågan om tingshusets påbyggande med en övervåning. Frågan är om huset från början var uppfört i endast en våning och att det någon gång omkring sekelskiftet eller senare byggdes på med en halvvåning. På 1950-talet användes övervåningen som bostad av den kommunala kamreren. Från början fanns en separat vaktmästarbostad som även inrymde arrester men den revs på 1960-talet.

I riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns sex exteriörbilder samt en interiörbild arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1999-08-10