Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TÖREBODA KRABBÄNGEN 1:67 - husnr 1, TINGSHUSET, MOHOLM

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, MOHOLM (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört i två våningar med frontespis åt både fram- och baksida och ett sadeltak med kraftigt takskägg som bärs upp av kurviga konsoler. Huset är klätt med gulmålad liggande och stående panel och står på en sockel av natursten. De två entréerna i frontfasaden flankerar frontespisen. Tingssalens placering i huset markeras av tre höga fönster i frontespisen på framsidan och två höga fönster i frontespisen på baksidan. Fasaderna är omsorgsfullt utformade med profilerade fönsteromfattningar och hörnpilastrar målade i avvikande färg. I frontespisens övre parti finns ett runt fönster som omges av en utsnidad trärelief. Under taknocken hänger en tingsklocka som döljs av snickarglädje.

Tingssalen är placerad mitt i huset. Den nås från båda entréerna vilkas utformning inte särskiljer sig. Två identiska stentrappor leder upp till två identiska pardörrar med fönsterglas i de övre speglarna. Salen har fyra ingångar och sträcker sig, med dubbel takhöjd, genom hela huset. Det forna domarbordet finns kvar och två pampiga kakelugnar pryder salen vars välbevarade träpaneler är målade i jordfärger och blått. En invändig renovering gjordes på 1950-talet. Tingssalen renoverades då av kyrkomålaren Oscarsson från Lugnås. Samtidigt togs flertalet snickerier loss och hela renoveringen utfördes i enlighet med originalutförandet på 1890-talet.

Byggnaden inrymde från början rum för domare, åklagare, advokater och vittnen, två rum för poliskontor samt arrestlokaler, matsal och kök för häradsrätten, fem övernattningsrum samt vaktmästarbostad (Wilhelmsson, 1990, s 215). Cellerna som ligger på bottenvåningen mot byggnadens frontfasad är välbevarade med dörrar och träbritsar. De används idag (1998) som förråd. Tingshusbibliotek och arkiv byggdes om till restaurangkök på 1960-talet.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns två bilder av exteriör och två av interiör arkiverade från inventeringen 1971.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-07, Wilhelmsson, Märta "Minns du Gamla Moholm?" Moholms Hembygdsförening : Nossebro 1990.