Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ULRICEHAMN VÄBY 5:1 - husnr 1, TINGSHUSET, VÄBY

 Byggnad - Beskrivning

TINGSHUSET, VÄBY (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset uppfördes i en våning och innehöll vid 1800-talets slut förstuga, sal och fyra rum samt ytterligare två rum på vinden (NLB 1884). Efter ansökan hos Kungl. Maj:t fick häradet dispens att bygga ett nytt tingshus i trä i stället för i sten. Man kan läsa om huset i domboken 1796 § 82; "Sedan Åhs härads nya tingshus i Wäby numera blivit uppfört och kommit i stånd att ting däruti hållas och nyttjas till sitt ändamål, har häradshövdingen herr H.W. Elers begärt det häradsboerne måtte inkallas att besiktiga huset och yttra vad de därvid kunde hava att påminna på det byggmästaren och de hantverkare, som blivit nyttjade, måtte befrias från vidare ansvar och häradshövdingen få tillfälle att visa redo för de av häradsboerna sammanskjutne medel till husete uppbyggande. (...) Sedan räkningarna blivit översedda förklarade sig häradsboerna enhälligt att de ej hava det minsta att påminna utan med all tacksamhet erkänna herr häradshövdingens goda anstalt och hushållning vid byggnadens uppförande." (Bergstrand, 1973 s. 46-47) Det dröjde emellertid inte länge innan även detta hus var i behov av renovering. Domboken för sommartinget 1808 konstaterades att huset var i stort behov av renovering. Förbättringar behövdes vad gäller bräderna, murar, trappa, golv etc. Gästgivaren i Hällstad, Petter Benjaminsson, gjorde arbetet. (Bergstrand, 1974 s. 15-16).)

En renovering/ombyggnad gjordes också i slutet av 1890-talet. Idag (1997) är huset rödmålat med en stor veranda tillbyggd mot framsidan. Här finns också två flygelbyggnader, varav den ena till hälften i murade stenblock. Den andra hälften, liksom den motsatta flygeln är uppförd i trä. Troligen låg arkiv och häkte i den till hälften murade byggnaden. Idag används det före detta tingshuset som privatbostad.


KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-11-18,NLB 1884, tabell 1: Ås härad och NLB 1884: tabell 1, Marks härad, Bergstrand, Carl-Martin (1973) "Från Borås och Ås härad på 1700-talet" Säffle, s. 33-53, Bergstrand, Carl-Martin (1974), "Från Borås och Ås härad" Jönköping, s. 14-16