Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING FANAN 12 - husnr 8, TINGSHUSET I STENSTORP

 Byggnad - Beskrivning

GUDHEMS HÄRADS TINGSHUS (inakt.), tingshuset i stenstorp (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en envåningsbyggnad med inredd vind, uppförd av vitputsat tegel med medeltidsinspirerade listverk och ornamentik av rött tegel. Sadeltaket är skifferklätt.

Huset är symmetriskt utformat och ovan den centralt belägna entrén, som markeras av kraftiga pilastrar, höjer sig en trappgavelformad frontespis. Hörnkedjorna är markerade genom pilastrar. Fönstren har välvda överstycken i första våningen medan den inredda vindsvåningens fönster är smala och rundbågiga. I frontespisen och i gavelröstena sitter runda fönster. Samtliga fönsterbågar är bytta till helt ospröjsade.

Den forna tingssalen, som idag (1998) används som utställningslokal, sticker ut på baksidan av huset i en halvrund byggnadskropp. Mellan fönstren i den forna tingssalen återfinns de kraftiga putsade pilastrarna från framsidans fasad. Arresterna var placerade i den södra delen av tingshuset som förutom tingssal även innehöll rum för länsman, domare, vittnen och nämndemän samt ett arkiv. På andra våning fanns vaktmästarbostad och två övernattningsrum för nämndemännen. Efter tingstiden användes huset bland annat som biograf och idag huserar Gustaf Dalénmuseet här.
Invändigt är byggnaden helt förändrad i sin nya funktion som museum. Spåren av tingshustiden kan skönjas i en liten förhall och planlösningen med den sexdelade planen.

Ritningar av vad som kallas "Gudhem. Tingshus" från 1882 finns på Riksarkivet.

För information om tidigare, nu rivna, tingshus se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-04-07