Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster FALKÖPING YXAN 1 - husnr 1, FALKÖPINGS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

FALKÖPINGS TINGSRÄTT (akt.), Falköpings tingsrätt (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är en gul tegelbyggnad uppförd i tre våningar med flackt valmat sadeltak som täcks av koppar. Byggnaden består av två vinkelställda huskroppar som sammanbinds med en delvis uppglasad passage i en våning. I den ena huskroppen fanns från början häradshövdingens bostad. Den andra huskroppen rymmer tingssalar och kontor.

Huvudentrén ligger förskjuten till byggnadens ena sida. Ovan det uppglasade entrépartiet syns en paradbalkong med ett konstfullt utformat järnsmidesräcke vars sidor är bestrött med stjärnor och blommor. Balkongen nås via vänthallen på andra våningen. Hallen har ett stort uppglasat parti mot entrésidan. Tingssalens placering markeras i frontfasaden av fyra mycket höga fönster. Byggnaden har ytterligare en entré på gaveln som leder till en mindre tingssal. På baksidan av byggnaden finns en stenbelagd och muromgärdad uteplats som tidigare utgjorde rastplats för de som satt häktade i cellerna på bottenvåningen.

Tingsrätten har tre salar, en stor och två mindre. Kansliet, inskrivningsmyndigheten och passagen till bostadsdelen nås via entréhallen. Passagen har gotiskt spetsiga fönster av blästrat glas. Inskrivningsmyndigheten flyttades till övriga kanslilokaler under 1997. På bottenvåningen finns förutom kontor även bibliotek som inryms i de forna cellerna mot baksidan av huset. Från entréhallen på bottenvåningen leder en spiraltrappa med ett konstsmitt räcke i mässing till andra våningen och den stora tingssalen. I trappan hänger en stor gobeläng skapad av Ingmar Callenberg och vävd av Ann Borgström 1954.

Pardörrar av valnöt leder in i tingssalen som har högt till tak och mycket rymd. Rätten sitter på ett podium vid ett halvcirkelformat bord med parterna framför sig. Ljuset faller in från sidan. Fönsterbågarna i samtliga fönster i huset är utförda av trären teak.

Akustikplattor sattes upp i tingssalen i samband med en genomgripande renovering av tingshuset 1995-1996. Salen har i övrigt bibehållit samma utseende som vid uppförandet med undantag av att de fasta åhörarbänkarna har ersatts med lösa stolar. En skulptur föreställande Fru Justitia (utan ögonbindel!) står i salen. Den skapades av Arvid Bryth 1964 för tingshuset i Vara. På andra våning finns ytterligare en mindre tingssal.

På tredje våning fanns från början två notarierum och en tvårumslägenhet som använts som vaktmästarbostad och städerskebostad. Lägenheten gjordes om till personalutrymmen i samband med renoveringen 1995-1996. Det tidigare personalrummet på tredje våningen omvandlades samtidigt till en fullt utrustad mindre tingssal samt notarierummen till parts- och väntrum. Inredningen idag (1998) är omsorgsfullt utformad av lagmannen i samarbete med Börje Falemo, Arkitektringen AB, Mariestad.

I Skaraborgaren Nr 292 måndagen 21 december 1953 beskrivs huset bland annat på följande sätt "Redan den linjerena exteriören i gult fasadtegel, de nära två våningar höga fönstren till rättssalen och den flotta entrén med sin glasvägg mot Medborgarplatsen, skvallrar om att det är en offentlig byggnad. Den rymliga entrén med sitt gröna marmorgolv och den breda spiraltrappan med räcke av konstsmitt mässing gör intryck av proper tyngd." I Falköpings tidning Nr 146 tisdagen 22 december beskrivs huset bland annat på följande sätt. "I sitt färdiga skick har Tingshuset i Falköping blivit något av smyckets finslipade diamant. Det har en särpräglad arkitektur ooch en renhet, som direkt fångar iakttagarens uppmärksamhet. Genom sin placering utgör också byggnaden en tillgång för den falcopensiska stadsbilden."

Ritningar av tingshuset finns i arkivet på tingsrätten.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns ett foto av exteriör arkiverade från inventeringen 1971

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-29